FRANCIAORSZÁG
DUO - PASS GYÁRTÓ ÜZEM LÉTESÍTÉSE - VERTOU (Neovia by InVivo)
KETTŐS VÉDELEMMEL ELLÁTOTT BENDŐVÉDETT KÉSZÍTMÉNYEK
A nagy teljesítményű tejelő tehenek megfelelő, elégséges táplálóanyag szükségletének biztosítása alapvető feltétele az állatok egészsége megőrzésének, és hosszú távú termelésben tartásának.
A Vitafort Zrt kizárólag saját erőforrásaira támaszkodva, speciális technológiát fejlesztett ki, bendővédett fehérje készítmények előállítására. A DUO-PASS termékek, by-pass fehérje készítmények a gazdaságos tejtermelés értékes és fontos eszközei.
Közismert azonban, hogy az állatok fehérje szükségletét nem lehet kizárólag a takarmányadag fehérjetartalmának emelésével fedezni, mivel egy bizonyos határon túli fehérjefogyasztás, bebizonyított módon jelentősen rontja a szaporodási mutatókat (spermaindex, termékenyülési %, két ellés közötti időtartam) és ezen keresztül a tejtermelés gazdaságosságát.
A jelenség mechanizmusa ma már tisztázott, - a takarmányadag fehérjetartalmának növekedésével - (főleg, ha bendőben könnyen lebomló fehérjét tartalmazó takarmányt etetünk) növekszik a bendőfolyadék ammónia tartalma, ami a vérplazma karbamid tartalmának emelkedésén keresztül okozza, a szaporodási mutatók romlását.
A könnyen emészthető, azaz a bendőben könnyen lebomló fehérjékre, a bendőbaktériumok szaporodásához alapvetően szükség van, azonban azt a fehérje hányadot, amelyet a bendőbaktériumok már nem tudnak beépíteni, olyan, a bendőben rosszabbul lebomló fehérjékkel kell biztosítanunk, amelyek nem a bendőben, hanem az emésztőcső további részében bomlanak le, illetve szívódnak fel.
A bendőn túlhaladó, „bypass” fehérjék alkalmazásával, a takarmányadag fehérje tartalmának lebonthatóságát, (hazai kutatók vizsgálata szerint – Schmidt J. 2003) fokozatosan 55 – 60 %-ra kell csökkenteni, mivel 70 %-ot, vagy azt meghaladó fehérje lebonthatóságú takarmány alkalmazásával mindössze 25 – 30 kg napi tejtermelés fehérje szükséglete fedezhető, a szaporodási eredmények romlása nélkül.
A takarmányozási gyakorlatban előforduló növényi eredetű fehérje források lebonthatósága – kis kivételtől eltekintve - általában magas, így a bypasss hatást ipari kezeléssel lehet, és kell elérni. A lebonthatóság csökkentése érdekében kémiai és fizikai eljárásokat dolgoztak ki, illetve esetenként a kettő kombinációját alkalmazzák. Cégünk, a VITAFORT Zrt kizárólag saját erőforrásaira támaszkodva, speciális technológiát fejlesztett ki, bendővédett fehérje készítmények előállítására.
A DOU PASS kettős védelemmel ellátott készítmény, amelynél a bypass hatást részben a fehérjeforrás glukózzal történő reakciójával és hőkezelésével (Maillard-reakció), részben pedig hidrogénezett pálmazsírral történő bevonásával érjük el. A termék használatának kettős célja van: védett fehérje és energiaforrás is egyidőben.
Ez a kettős védelem, ismereteink szerint egyedülálló. A kíméletes hőkezelés, valamint az állat számára értékes energiaforrást jelentő cukor és bypass zsír, együttesen egy magas táplálóértékű, az állat számára minden összetevőjében értékesülő takarmányt eredményez, ahol a magas (pl. szója esetében 85 %!) bypass érték kiváló posztruminális emészthetőséggel párosul.
A termékcsalád 2012 ben Hódmezővásárhelyen a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj, Takarmányozás kategóriában I. helyezésben részesült.
VIETNÁM
hamarosan…