Hírek > Rendszerváltás az agrár-felsőoktatásban

2021 jan 26


Nem vitatható, hogy az egyik legösszetettebb tudást igénylő pálya az agrármérnöki. Egyszerre kell ismerni az állatok és a növények élettanát, tenyésztésük és termesztésük követelményeit, és tisztában lenni a legújabb technikai-technológiai vívmányokkal, amikkel hatékonyan, versenyképesen és nem utolsó sorban környezetkímélően folytatható a gazdálkodás.

Adott esetben mindemellett a gazdaság vezetését és működtetését is ugyanaz a személy látja el. Napjainkban ilyen agrármérnököket igényel a gyakorlat, és az agrár-felsőoktatás megújításával ennek az igénynek kívánunk megfelelni, nyilatkozta lapunknak Gyuricza Csaba, az augusztus 1-jével létrehozott új, gödöllői központú Szent István Egyetem megbízott rektora.
Az előzetes forgatókönyvben 5 hónapot szántak az átszervezésre. Ehhez képest a jelenlegi állás szerint nem január 1-jével, hanem február 1-jével válik alapítványi fenntartásúvá az egyetem, és a neve is megváltozik. Mi az oka ezeknek a változásoknak?

- Mint emlékezetes, július 31-én a Gyöngyösi Károly Róbert kampusz kivált az Eszterházy Károly Egyetemből, és ugyanezen a napon a Georgikon Kar is kivált a Pannon Egyetemből. Mindkettő beolvadt a Szent István Egyetembe. Augusztus 1-jén pedig a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadásával létrejött az új Szent István Egyetem.