Hírek > Orosz sertést fog enni a világ jelentős része?

2021 jan 22


A következő öt évben Oroszország akár 50%-kal tudja növelni sertésállományát, bár már tavaly elérték az önellátás szintjét.

Az orosz mezőgazdasági miniszter helyettese, Jambulat Khatuov egy moszkvai konferencián bejelentett: Oroszország tovább növeli sertésállományát. Ennek érdekében nagy beruházásokat terveznek, mely során a modern technológiával támogatott istállórendszerekre fektetik a hangsúlyt.

A kijelentést alátámasztja, hogy az orosz sertéságazat utolsó öt évében már jelentős fejlődést tapasztaltak az elemzők. 2015 óta az állomány 1,2 millióval növekedett. A teljes állatállományt tekintve 90%-ukat istállókban tartják eu-s előírásoknak megfelelő körülmények között. A perspektívát az exportban látják. Azzal, hogy Oroszország a belföldi igényeit ki tudja szolgálni, és a termelés fejlődésének üteme nem állt le, további célként a kivitelt célozza meg: 2024-re 400 000 tonnával szeretné növelni a sertéshús exportját. 2020 első kilenc hónapjában ez már megduplázódott az előző év hasonló időszakához képest.

Elsődleges célterületek: Ukrajna; Fehéroroszország; Vietnam; Hong Kong.