Hírek > Olajlen szakmai nap a Művészetek Völgyében

2021 jun 23


A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a NOACK Group Companies, az RWA és a Vitafort Zrt. júniusban kettő helyszínen rendezte meg az olajlen termesztéséről, értékesítéséről, felhasználásáról, valamint egészségre gyakorolt hatásáról szóló szakmai napját.

A szójadara egészséges alternatívája
Rendkívüli jelentőséggel bír egy olyan rendezvény, ahol egyszerre találkozhatnak nemesítők, vetőmagforgalmazók, növénytermesztők, állattenyésztők és takarmányelőállítók, s az újabb ismeretszerzés mellett tapasztalatot is cserélhetnek egymással.

Az importált szójadara – mint takarmányozási fehérjeforrás – sok szempontból problémás. Genetikailag módosított, előnytelen a zsírsavösszetétele, globális ellátási láncot igényel – hangsúlyozta a taliándörögdi helyszínen Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetője. A szójadara kiváló alternatívája a helyben termelhető a lenmag: jobb zsírsavösszetételének köszönhetően kevesebb a szarvasmarha metánkibocsátása, magasabb a tejtermelése. Egészségesebb, helyben termelt tej állítható elő az etetésével. 

Tóth Attila, a Vitafort Zrt. szarvasmarha üzletágvezetője a lenmag szerepét ismertette a tejelő tehenek takarmányozásában. Előadásában "Vitalitás=Vitafort takarmányozási stratégia , avagy a lenmag szerepe a tejelő tehenek takarmányozásában" kiemelte a lenmagban található omega-3 zsírsavnak az állat egészségére gyakorolt jótékony – például gyulladáscsökkentő – hatását. A feltárt lenmag természetes zsírforrás, nagyon jó az ízhatása és kiváló a zsírsavösszetételeKiváló a védett fehérje kiváltására, a keményítő csökkentésére.
 


.