Hírek > Mesterterv az sertéstartók megsegítésére

2021 nov 11


Nagy segítséget kapnak a sertéstartók, hiszen az agrártárca a kamatok és egyéb költségek teljes összegét átvállalja a termelőktől. Már decemberben elérhetővé válik a megnövekedett termelési költségek miatt nehéz helyzetbe került sertéstartóknak kialakított kedvezményes hitelkonstrukció.

A kiemelt támogatást biztosító miniszteri rendelet elfogadása folyamatban van, a tervek szerint a kedvezményes hitel decembertől válik elérhetővé a gazdáknak. A tárca a KAVOSZ Zrt. koordináció­jában működő Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által működtetett MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020-hoz kapcsoló­dóan nyújt támogatást - írja a Magyar Nemzet. Ennek keretében a miniszté­rium a kamatot és a kezességi díjat, valamint a hitel megkötésével, fenntartásával kapcsolatos, meghatározott költségeket is száz százalékban átvállalja. 

A lap megtudta, hogy az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel akár hároméves futamidővel, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 keretében felvett hitelt akár hatéves futamidővel is igénybe vehetik a termelők. Biztosítéki oldalról az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány legfeljebb kilencvenszázalékos készfizető kezességvállalása kötelező elemként kapcsolódik, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 esetében az alapítvány készfizető kezességvállalása op­cio­nálisan igényelhető.

A kedvezményes hitelek összege az adott vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, a gazdák egy képlet alapján kiszámított, úgynevezett átlagos állategységenként legfeljebb félmillió forintnyi hitelt vehetnek fel.Természetesen a hitel összege nem haladhatja meg a hitelkonstrukcióban felvehető maximális hitelösszeget, az Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitelnél a kétszázmillió forintot, az MFB-nél pedig a 150 millió forintot. A tárca várakozásai szerint a kiemelt támogatással felvehető hitelek hozzájárulhatnak az inputanyagok, főként a takarmányok árnövekedéséből származó megnövekedett termelési költségek finanszírozásához, illetve az átmeneti veszteségek kigazdálkodásához. A magas takarmányárak kompenzálására pedig 4,4 mil­liárd forintot biztosít nemzeti forrásból a kormány az állattartók többlettámogatására.