Hírek > SAJTÓKÖZLEMÉNY! MEGALAKULT AZ ELSŐ MAGYAR-PAKISZTÁNI AGRÁRIPARI VEGYESVÁLLALAT

2022 apr 06


SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEGALAKULT AZ ELSŐ MAGYAR-PAKISZTÁNI AGRÁRIPARI VEGYESVÁLLALAT          

                                                     
2022. február 23-án megalakult az első magyar-pakisztáni agráripari vegyesvállalat, az AquaHatch International Pvt.
A 600.000 dollár alaptőkével és 33,4%-os magyar részesedéssel megalapított vállalat fő tevékenysége az édesvízi ökoszisztéma fejlesztése Pakisztánban, melynek első lépése egy pangasius és tilápia halfajok ivadékainak előállítására létrehozott halasfarm építése és üzemeltetése. A beruházás teljes volumene 1,3 millió euró, a projekt kezdeti szakaszában a cég 5 millió ivadék előállítását tervezi. 

                  

 

Az AquaHatch szakmai partnere a VitaFort Agro Ázsia Zrt., amely több tucat ilyen típusú keltetőt fejlesztett már Laoszban, Kambodzsában, Vietnamban és Thaiföldön.

A projekt helyi főszervezője a Jaffer Agro Services (Pvt.) Ltd. (JAS), amely hatalmas tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági szolgáltatások, berendezések és termékek gazdálkodók számára történő szállításában szerte az országban, amiből az éves árbevétele kb. 40 millió dollár. A vegyesvállalat helyi szakmai irányítását a 22 éves halászati export és akvakultúra fejlesztési tapasztalattal rendelkező vállalat, a Deep Blue Seafoods ( Pvt.) Ltd. végzi, mely éves 10 millió dolláros árbevétellel rendelkezik. A másik befektető partner a Garibsons (Pvt.) Ltd., mely Pakisztán 18. legnagyobb rizs exportáló vállalata, éves árbevétele meghaladja a 100 millió dollárt.

A Vitafort Agro Ázsia Zrt. az első európai cég, amely pakisztáni befektetőkkel közösen az ország édesvízi ökoszisztémájának fejlesztésben hajt végre beruházást. 
Pakisztán tengeri halállománya a túlhalászat következtében kimerült, így a halból származó fehérje helyi keresletének kielégítése érdekében az édesvízi ökoszisztémát szükséges fejleszteniük. A meglévő keltetők nem képesek kielégíteni a piaci igényeket, mindössze kétmillió ivadékot tudnak helyben előállítani, míg az AquaHatch a kezdeti szakaszban 5 millió ivadék előállítását tervezi.
 

 

A projekt keretében a vegyesvállalat 100 hektár földet vásárolt, ahol a kezdeti időszak után 10 millió ivadék előállítására növelnék a kapacitást. A cég székhelye a lehetséges vásárlók, halászati telepek közelében, Sultanabadban, Sindh tartományban található. 

A vegyesvállalat ünnepélyes megalakulásakor fővendégként jelen volt Muhammad Azfar Ahsan miniszter, a Befektetési Tanács (Board of Investment) elnöke, az eseményről pedig több TV-csatorna és napilap is beszámolt.

További információ:
Ormos András, vezérigazgató helyettes 
Vitafort AgroÁzsia Zrt.