Hírek > Magyarország újra nyithat!

2020 sep 15


Magyarország újra nyithat!

Madárinfluenza: szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező szűrővizsgálat, és bár az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepeket csak szigorú kontroll mellett lehet újratelepíteni, a hazánkra vonatkozó kedvező státusz elismerésével sorra nyílhatnak újra a harmadik országbeli piacok a magyarországi élő baromfi és baromfitermék-szállítmányok előtt. Feloldás után is zárt helyen!

 



Ezt nemrég jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A márciusi járványkitörések után, az utolsó, madárinfluenza miatti területi korlátozást már július 10-én feloldotta az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások azóta zavartalanul folyhatnak.

A Nébih szerint jelenleg is érvényes a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó országos főállatorvosi határozat: a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, a takarmányt zárt helyen kell tárolni.  Mindezzel a cél csökkenteni a vadmadaraktól való fertőződés lehetőségét.