Hírek > Magyar Innovácós Nagydíj 2020 - Kiemelt elismerésben részesültünk

2021 apr 01


A koronavírus-járvány miatt az idén is elmarad a Magyar Innovációs Nagydíj és Innovációs díjak hagyományos ünnepélyes átadása, a kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket azonban most is elismerték.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra beérkezett pályaművek elbírálása során a bírálóbizottság 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot. Ezen túl további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélték.

A Vitafort Zrt. pályázata Kiemelt elismerésben részesült. 
 

 

"ÚJ INNOVATÍV TERMÉKEK HASZNÁLATA A TEJELŐ SZARVASMARHATAKARMÁNYOZÁSBAN

Korunk takarmányozási szakemberi számára egyre nagyobb kihívást jelent a genetikai előrehaladás kapcsán jelentkező teljesítménynövekedés. Ez egyre koncentráltabb, a szarvasmarhák igényeit mind jobban kielégítő takarmányadagokat követel meg. A koncentráltság növelése csak a takarmányhasznosulás javulása mellett eredményezhet profitábilis termelést. A takarmányok, illetve a különböző tápanyagok hasznosulásának javítása elősegíti a genetikai potenciál által meghatározott teljesítmény, termelés elérését, valamint csökkentheti egyes tápanyagok mennyiségét a takarmányban, amellyel egyidejűleg mérsékli a trágya környezetterhelő hatását. A takarmányok emészthetőségének javítására nyújt lehetőséget az exogén enzimek alkalmazása. Az alkalmazott enzimatikus készítmények számos állatfajban javítják a különböző táplálóanyagok hasznosulását. Ezek az enzimek specifikus módon, adott típusú szubsztrátokhoz kötődnek, így felhasználásuk oka a takarmányok bizonyos alkotóelemeinek jobb hasznosulása (pl. keményítő, fehérje, rost). A takarmányozásban használt exogén enzimek közé tartoznak a keményítőbontó enzimek (amilázok), a fehérjebontó enzimek (proteázok) és a különböző rostfrakciókat bontó enzimek (β-glükanázok, xilanázok, β-mannanázok stb.). Ezek az enzimek (pl. xilanáz) segítik a nevükben is szereplő szubsztrátok (pl. xilán) lebomlását. A Vitafort Zrt. új, fermentatív úton előállított enzimet tartalmazó kiegészítő takarmányokkal jelent meg a hazai szarvasmarha takarmánypiacon. Az enzimet mikroorganizmusok termelik és széles aktivitás spektrummal rendelkezik (α-amiláz, proteáz és celluláz aktivitás), így javítva a tejelő tehenek takarmányainak és tápanyagainak hasznosulását, illetve a termelési mutatókat. Termékcsaládunk magas hozáadott értéket képviselő prémium rostpótló kiegészítő takarmány. Kérődzők takarmányozásában használható rosthiány pótlására és a takarmányok emészthetőségének javítására. A termékben található fermentációs úton előállított enzimkészítmény a teljes takarmánykeverék (TMR) összetételétől függően növeli a tápanyagok emészthetőségét és felszívódását, a tejtermelést és a tej beltartalmi paramétereit."

A teljes anyag ITT olvasható. A Vitafort pályázat összefoglalója a 44-45-46. oldalakon.