Hírek > Kincsünk a víz

2020 jun 09


Egyre hevesebb hirtelen esőzések és az egész országot sújtó aszály: Magyarország is a bőrén érzi a klímaváltozást. A túl sok és a túl kevés víz is probléma, és ez nemcsak a mezőgazdaságot, de a lakosok mindennapjait is egyre súlyosabban érinti. A probléma kezelésére több hazai településen természetes vízmegtartó megoldásokat építenek ki, amelyek mintaként szolgálhatnak egész Európában.

„Ma Magyarországon a túl sok vízre kárként, veszélyforrásként tekintünk. A hazai vízgazdálkodás a víz elvezetésére fókuszál: az árvizet, a belvizet, a talajvizet is elvezetjük. Közben egyre egyenetlenebb a csapadékeloszlás: egyszer túl sok, máskor semmi sem esik és egyre súlyosabb az aszály Magyarországon” – mondja Farkas Viktor Mátyás, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője.

 

A WWF Magyarország öt hazai településsel együttműködésben dolgozik egy olyan mintaprojekten, amelynek a célja az, hogy természetes vízmegtartó megoldásokat alakítsanak ki és az így megtartott vizet bekapcsolják a helyi vízgazdálkodásba. A Belügyminisztérium koordinálásával zajló LIFE-MICACC elnevezésű program sajátossága, hogy a kiválasztott települések mind-mind eltérő adottságokkal rendelkeznek.