A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban széleskörű felmérést hajtott végre tejtermelő és feldolgozó küldöttjei körében annak érdekében, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon a tejágazat szereplőit éves összehasonlításban érintő jelentős önköltség növekedés vonatkozásában.
A felmérés alapján, összevetve a takarmányok, az állattenyésztési, a gép-, berendezés- és technológiai költségek, az alap-, segéd- és adalékanyag, a csomagolóanyag, a munkabér, az energia- és épületköltségek, a bérleti díjak, a higiéniai költségek éves változását, folyamatos az emelkedés, amely a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18%-os termelési költség emelkedést jelent - írja közleményében a terméktanács. A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket. A termelés és feldolgozás természetéből adódóan alapvetően kulcsfontosságú a higiénia az ágazat egészét tekintve, a Covid-járvány azonban így is extra megterhelést jelentett minden piaci szereplő számára. Tavaly komoly problémát jelentett az is, hogy - egy normál évhez képest - sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzésére csak többszörös áron volt lehetőség, míg mára a jelentős többlet felhasználás okoz költségnövekedést.