Hírek > Holland fehérjestratégia: jöhet az alga és a rovar is!

2021 jan 26


Ha a holland elképzelés megvalósul, akkor a vágóhídi és konyhai hulladékok, a rovarok, algák, hínárok és a zöldségek jutnak főszerephez az emberi táplálkozásban. Fenntarthatóbb formában akár a laborhúst is elfogadják. Hollandia lassan elengedi az állattartók kezét, és egészen más irányba fordul.

A holland koncepció

Hollandia a legnagyobb szójabab-importőr egész Európában, növényifehérjéje-igényét mintegy 80 százalékban importtól fedezi. Évente mintegy 4 millió tonna szójababot importál. Ez a teljes uniós behozatal 28,5 százaléka, amiben szerepe van annak is, hogy az amszterdami kikötő Európa kapuja. Az ország sokáig halogatta a fehérjeprogram elkészítését, de a tavaly év végén bemutatott koncepció talán megalapozottabb elképzelésekkel rukkolt elő. Már magában foglalja a hulladékok, melléktermékek újrahasznosítását is (pl. söripari melléktermékek, konyhai hulladék), továbbá újszerű fehérjeforrások bevonásával is számol. Olyan projekteket is indítanak, amire más nem is gondolhatott, csak egy tengerjáró nép: algákból, hínárból nyernének fehérjét, amit húspótlóként is hasznosítanának – írja az USDA.