Hírek > Több baromfi kevesebb sertés?

2021 jan 06


Több baromfi kevesebb sertés?

Pár év múlva évtizedes visszaesés következik be az európai fogyasztásban, ezért várható, hogy a sertés-takarmányozás is veszít piaci részesedéséből. Mindez érinti a hazai repce- és napraforgótermesztést is.


Több baromfi?
Az EU mezőgazdaságáról szóló jelentés szerint az európai takarmánykereslet várhatóan csökken a következő évtizedben, mivel a fogyasztók elfordulnak a sertés– és marhahústól a baromfi felé. Az Európai Bizottság (EB) 2020–2030 közötti időszakra szóló, a napokban kiadott jelentése azt írja, az átlagos európai táplálkozási változások miatt az egy főre eső sertéshúsfogyasztás 2030-ra 32 kg/év alá csökken. Ez utoljára az évtized elején volt így. Ezzel párhuzamosan a takarmányigény is visszaesik, illetve megváltozik a szerkezete, miután a baromfihús-piac dominálja majd a keresletet.

                                                                             

Takarmánypiaci változások
Az egy főre eső baromfi iránti kereslet ugyanis az elkövetkező 10 évben várhatóan újabb évi 1 kilóval nő, és minden idők legmagasabb szintjére, csaknem 25 kiló éves fogyasztásra bővül, míg a marhahús-fogyasztás évi 0,7 kilóval szűken 10 kiló alá csökken. Összességében egyébként mindezekkel a változásokkal a teljes húsigény lejtmenetbe áll, és várhatóan 0,5 százalékkal csökken.

Ez pedig odavezet, hogy a magas fehérjetartalmú takarmány iránti kereslet, például a sertéshúságazatban használt olajos készítmények iránti kereslet csökken, a takarmányigény pedig a közepes és alacsony fehérjetartalmú, főként gabonanövényekből származó takarmánytípusokra terelődik.