Hírek > KOSSUTH RÁDIÓ - ASP NÉMETORSZÁGBAN, HATÁSOK ÉS KILÁTÁSOK A HAZAI ÉS AZ EURÓPAI SERTÉSPIACON

2020 okt 06


Julia Klöckner német agrárminiszter 2020. szeptember 10-én megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) németországi Brandenburg állam​ban történt megjelenését a vaddisznó állományban.
Bár a vírust nem házisertésben mutatták ki, az esetnek drámai következményei lehetnek egész Európa húspiacára. A Magyar Húsiparosok Szövetsége reagálásában kifejtette: a vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős piaci zavarokat okoz rövid időn belül az Unió sertéshúspiacán.Ezzel ugyanis Németország, az EU első számú sertéshús-exportőre elvesztette ASP-mentes státusát, ami az ázsiai szállítmányok felfüggesztéséhez vezethet.Olyan áresésnek nézzünk elébe, amilyet még nem láttunk! 

Mit jelent ez a magyar sertés piacra nézve, reális veszély- a német sertéshús dömping a magyar piacon. Hogy hat mindez már most az élőállat árak alakulására és ki mentheti meg az európai piacot?  

A német ASP helyzet hatása  és kilátások a magyar és európai sertéspiacokon. Hallgassa meg Kulik Zoltán vezérigazgató úrral készült, a Kossuth Rádióban a hét elején elhangzott riportot.

js/ckeditor/FM/source/Kossuth%20Radio%20.png