Hírek > Állatazonosítási módszer az antibiotikum mentes állattenyésztésért

2021 jun 23


FEEDMASTER
Állatazonosítási módszer az antibiotikum mentes állattenyésztésért


A Feedmaster egy Európai Unió által finanszírozott H2020 projekt, mely két konzorciumi tag, a magyarországi székhelyű Vitafort Zrt. és a hollandiai Serket B.V. nemzetközi együttműködésének keretében kerül megvalósításra. A projekt főbb technikai célkitűzései a következők:

  1. Releváns és megbízható mesterséges intelligenciával rendelkező modellek fejlesztése, a piaci szereplők számára. A fő kihívást a kérdéses, kritikus adatok összegyűjtése és megbízható eredmények közlése jelenti.
     
  2. Etetési kísérletek tervezése és lebonyolítása, valamint az új takarmányozási rendszer előnyeinek bemutatása. Ez esetben a kívánt adatmennyiség gyors és hatékony összegyűjtése, és ezzel egyidejűleg a megbízható megismételhető eredmények elérése a kihívás.A projekt során a Vitafort fő feladata a malac prestarter takarmányokban általánosan használt antibiotikum, a kolisztin-szulfát és a cink-oxid (nem antibiotikum) részleges vagy teljes kiváltása lesz, más bioaktív tulajdonságokkal rendelkező, nem antibiotikum anyagokkal. A projekt végére a terveink szerint sikerülhet egy stabil, kedvező állategészségügyi állapot biztosítása és fenntartása a nem antibiotikus hatású anyagok alkalmazása révén. A kísérleti anyagok vizsgálatát a projekt ideje alatt állatházi-, majd azt követően üzemi környezetben végezzük. 

Ezzel párhuzamosan a Serket egy olyan innovatív, mesterséges intelligenciát alkalmazó monitoring rendszert hoz létre az állatok rendellenes viselkedés alapján történő azonosítására, mely lehetővé teszi a beteg állatok kezelését a klinikai tünetek megjelenése előtt és a járványok kitörésének megelőzését.