Hírek > A régió legnagyobbja lehet

2020 jun 05


Központosítással erősítenék az agrár-felsőoktatást.         

                                                                                                            

Agrár-felsőoktatás: osztrák, holland példa alapján alakítják át a képzési struktúrát. Magyarországon 11, míg az oktatás szempontjából legsikeresebb országokban, például Ausztriában, Hollandiában egy, legfeljebb két intézményben zajlik agár-felsőoktatás.

Ez a rendelkezésre álló anyagi és szakmai források nem megfelelő elosztásához vezet. A felsőoktatás tervezett átalakításával azonban egy olyan tudásközpont jöhet létre, ami kulcsszerepet fog játszani a modern, magyar agrárium megteremtésében – kommentálta az átalakítást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a köztévén. Gyuricza Csaba szerint a hazai agrárképzést és agrárkutatást visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra.

Átlagosan ezer hallgató jut egy hazai agrár-felsőoktatási intézményre, míg Ausztriában két egyetem tömöríti a hallgatók 90%-át. Hollandiában egy agrár-profilú kutatóegyetem létezik. Így a rendelkezésre álló forrásokat, valamint oktatói kapacitást hatékonyabban tudják kihasználni – erősítette meg Gyuricza Csaba.