Hírek > A magyar pulykaágazat az unióban

2021 nov 26


Az idei éves termelés elmarad a tavalyitól, 97 ezer tonna körül lesz az előző évi 100 ezer tonna után. Ez a szint csaknem egy évtizede változatlan, a teljes európai uniós pulykatermelésnek csupán a 4,7 százalékát adja – tájékoztat a Magyar Pulykaszövetség múlt héten közleményében.

A 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, míg a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt. Muzsek András, a szövetség új – októberben megválasztott – elnöke szerint van jó példa, mely mutatja, hogy lehet fejlődni. 

Az ágazat európai szinten az elmúlt 1,5-2 évben túlkínálattal, alacsony árakkal és a jövedelmezőség hiányával küzd. Ezt a helyzetet csak megnehezítette a madárinfluenza és a koronavírus-járvány, amely azt is megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy ágazat, ha a fő felvevő piaca a HORECA (hotelek, éttermek, kávéházak).

„Mindennek következtében a szektor válságos állapotba került, ebben a helyzetben pedig újra kell gondolnunk mindent és meg kell újulnunk” – fogalmazott az elnöke.