Hírek > TEJHIÁNY ÉS CSÖKKENŐ ÁLLATLÉTSZÁM AZ UNIÓBAN

2022 aug 15


Az elmúlt harminc év - semmihez sem hasonlítható - legnehezebb hét hónapján van túl a mezőgazdaság, bár a gondok tavaly október elején kezdődtek a csapadékhiánnyal. Az őszi árpánál még nem volt akkora a probléma, de a búzánál a 3,8 millió betakarított tonna egy millió tonnával kevesebb, mint az elmúlt három év átlaga. Ez a mennyiség bőven fedezi a hazai szükségleteket, de kevesebb jut példáulexportra.

Kulik Zoltán agrárpiaci szakértő - elemzővel, a Vitafort Zrt. vezérigazgatójával vettük sorra az állattenyésztés és a növénytermesztés aktuális kérdéseit. Eszerint arepcénél is harminc százalék fölötti a kiesés, vagyis több mint 300 ezer tonna hiányzik az elmúlt három évátlagát figyelve, de a legnagyobb gond a kukoricával van. -Biztosak vagyunk benne, hogy 4 millió tonnánál kevesebb kukorica terem, ami 3-4 millió tonnával elmarad a várt mennyiségtől. Ketté szakadt ugyanis az ország: a Dél-Alföldön száz százalékhoz közelít az aszálykár, július közepén elkezdődött a kényszer silózás és a biztosítónál sem tapasztaltam még ilyet, hogy vita nélkül mindegyik kijelentette, hogy száz százalékos a kár. Azok a gazdák, akik biztosítást kötöttek az aszályra, legalább a költségeiknél lehetnek -hangoztatta a szakértő. Országos kitekintésben 5 és 6 millió tonna közötti a teljes kiesés (Magyarországon egy átlagos évben 16-18 millió tonna termés is lehet mindent beleértve), ez a mostani aszálykár pedig meghaladja az ezer milliárd forintot, ezért ez egy fekete éve lesz a növénytermesztőknek.

Lesz-e takarmány és kukorica?
Most még minden gazdálkodó rendelkezik úgynevezett átvonuló készlettel, ami azt jelenti, hogy akár a tömegtakarmányban év végéig is lehetnek tartalékok. Kukoricából az ipari felhasználású 4,5 millió tonna, tehát kijelenthető, hogy nem lesz annyi kukorica, mint amennyit felhasználunk, vagyis egészen biztosan importra szorulunk. Ebben a helyzetben Kulik Zoltán szerint meghatározó lesz Ukrajna helyzete: az elmúlt tíz napban sorozatos megkeresésekkel komoly kukoricamennyiségekről számolnak be az ukrán-magyar határ mentéről, ahol százezer tonna fölötti mennyiségről van szó, ezért az a kérdés, hogy mikor, milyen módon és milyen logisztikai csövön tud bejönni a kukorica, ami lejjebb viheti az árakat. Jelenleg a régi kukorica ára 130 forint körül van kilogrammonként. További kérdés, hogy a szarvasmarhák tömegtakarmánya hogyan oldható meg?

"Azok a gazdák, akik a Dél-Alföldön élnek és nagy aszálykárt szenvedtek el, ott arról kell dönteni, hogy ha nem is minőségben, de legalább mennyiségben legyen annyi takarmány, hogy az állatokat megetessék".

Forrongó tejpiac
Óriási a hiány tejből, a hazai átvételi árak emelkednek. Amíg az év elején 120-130 forintos árak voltak, ma pedig 160-170 forintért veszik át a tejet. Nagy különbségek alakultak ki, mert 150 és 210 forint között vannak az árak, tehát a termelők jobb helyzetben vannak, mint a sertéstartók, mert folyamatosan emelkedik az ár, ami heteken belül meghaladja a 200 forintot, mert nincs tej Európában. Ennek oka a metánkibocsátás erőltetett csökkentése, valamint a karbonlábnyom visszaszorítása: emiatt folyamatosan csökken az állatállomány a nagy szarvasmarha tartó országokban, de örüljünk annak, hogy idehaza jók a termelési mutatók a csökkenő állatlétszám ellenére is. De a növekvő tejár talán gyógyír, viszont a fogyasztók oldalán a tejtermékek ára tovább növekszik. Emiatt hamarosan mennyiségi probléma, vagyis hiány is lehet.

Forrás: novenyvedoszer.hu