Hírek > Nincs esély az ASP megállítására

2020 jun 05


Szakértők szerint az afrikai sertéspestis (AFP) elleni küzdelmet elfedte a koronavírus-járvány elleni harc, ezért arra lehet számítani, hogy ebben az évben még intenzívebben terjed a sertések között a kór. Egyelőre nincs esély a megállítására. Az afrikai sertéspestisnek (ASP) ebben az évben még tragikusabb hatása lesz, mint 2019-ben volt. A koronavírus-járvány elaltatta ezzel szemben az éberséget, de a szakértők óvnak az illúzióktól: a COVID-19 elleni harc árnyékában elkerülhetetlen az erősen fertőző vírus terjedése.

Úgy vélekednek,  az ASP sokkal pusztítóbb, mert "heteken vagy akár hónapokon keresztül is képes túlélni a környezetben vagy a feldolgozott húsban" - mondta Dirk Pfeiffer, a hongkongi egyetem professzora, az ASP szakértője a The Guardiannek adott interjúban.

Az afrikai sertéspestis vírus, bár az emberekre ártalmatlan, az állatok számára könyörtelen, mert szinte az összes fertőzött sertést megöli. Hatékony oltást még mindig nem sikerült kifejleszteni.
A szakértők aggódnak amiatt, hogy a  COVID-19 világjárvány időszakában az ASP által érintett országok elégségesen összpontosítanak-e a sertéspestis terjedésének megakadályozására, mindent megtesznek-e a biológiai biztonsági szabályok betartatásáért, és hogy az új esetekről pontos  jelentéseket tesznek-e. Az ASF olyan vírus, amely évek óta problémát jelent a sertéstermelők számára. Amikor 2018 őszén megjelent Kínában,  az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint

2019-ben az elhullott sertések hivatalos száma 1,1 millió volt. Ám úgy vélik, hogy ez a szám sokkal magasabb, mert nem minden került be a statisztikába, becslések szerint a járvány első évében csaknem 200 millió sertést vágtak le Kínában. Tavaly júliusban a Rabobank  szerint az országban lévő 360 millió sertésnek legalább a  40% -át levághatták, ez 140 millió állat. A holland bank becsléseit az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megerősíti.