Hírek > Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 apr 28


Az élelmiszerek árán is meg fog látszani a takarmány ár emelkedése.

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

Mindennek számos oka van, de ami az állattartókat leginkább érinti, az a takarmány árának emelkedése, hisz ez teszi ki a költségeik 60-70 százalékát. A hazai takarmánygyártók szerint az elmúlt 25 évben nem volt példa arra, hogy valamennyi alapanyag ára emelkedett volna, de az utóbbi fél évben a vitaminok, az aminosavak, a foszfortermékek és legfőképpen a fehérjehordozók és a gabonatermékek ára is nőtt.
 

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója:
„2020-ban eleve egy 7-8 százalékot romlott a forint pozíciója, tehát ez már önmagában benne van az eurós beszerzésekben. Ezt tetézte egy 7-8 százalékos vitaminár-növekedés, az aminosavaknál, a lizinnél, a metioninnál mint esszenciális aminosavaknál ez az 50-60 százalékot is meghaladta. Hiszen például a metionint 2 euróról most már 4 euró környékén lehet beszerezni. A foszforárról, és ez most nem csak a takarmányozás szempontjából, hanem mondjuk a műtrágyázás szempontjából is nagyon fontos, ott is egy 20 százalékos növekedés van.

És ez nem volt elég, hanem gyakorlatilag a tavalyi év végével, október-novemberétől egy 40-50 százalékos fehérjeár-robbanás következett be.

Konkrétan az extrahált szójadara 120 forintról 170-180 forintra nőtt, az extrahált napraforgódara ára 65 forintról 110-120 forintra nőtt tehát gyakorlatilag kapkodtuk a fejünket és most ott állunk, nagy összességében, hogy a magyar takarmánypiacnak a volumene mintegy 300 milliárd forint békeidőben, ez nagyjából egy 90-95 milliárd forinttal nőtt.”