Hírek > Izgalmas takarmányozási kísérlet Pusztavámon

2022 jun 28


Magas tejzsírtartalom elérése rostpótló adalékanyag hozzáadásával tejelő szarvasmarha állományban

A GINOP-2.1.2-8-1-4-12-2019-00886 azonosítószámú nyertes pályázatnak köszönhetően kezdődött meg 2020. augusztus 1-jén a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. telephelyén egy nagyon izgalmas takarmányozási kísérlet.

 


2019-ben Dr. Gregosits Balázzsal folytatott baráti-szakmai beszélgetés során került szóba a Vitafort Zrt. által fejlesztett rostpótló adalékanyag tesztelése egy kutatás– fejlesztési pályázati lehetőség keretében. Telephelyünkön 2019-ben a megtermelt tej mennyisége és a tejfehérje is az elvártakhoz igazodott, a tejzsír ellenben a fogyasztói igények határértéke alatti értéket, átlagosan 2,9 % -ot mutatott. Mivel a tejpiac irányából elvárás a magas nyersfehérje- és nyerszsír tartalom, amely által jobb minőségű tejtermékek állíthatók elő (pl.: tejföl, vaj… stb.), illetve a magasabb zsírtartalmú tejet a felvásárlói oldalról is magasabb áron veszik át,  a pályázati felhívás által kínáltlehetőség tehenészetünk számára elszalaszthatatlan lehetőségnek tűnt. Bár a pályázat összeállítására nem maradt sok időnk, itt is komoly segítségre számíthattunk a Vitafort Zrt. részéről. Amikor 2020. tavaszán értesültünk róla, hogy a beadott „Magas tejzsírtartalom elérése rostpótló adalékanyag hozzáadásával tejelő szarvasmarha állományban” cím alatt benyújtott pályázatunkat sikeresnek és támogatásra jogosultnak ítélték egy új, izgalmas időszak kezdődött a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt életében.  

Tudható, hogy a megtermelt nyerstej beltartalmi értékeit az állat fajtája és a takarmánynövény vegetációs stádiuma, illetve annak tárolása és kezelése is befolyásolja. A megtermelt tej mennyiségét és beltartalmi értékeit (tejzsír, tejfehérje) a takarmányozás révén jól lehet befolyásolni. Meghatározó szempont a takarmányok emészthetősége, amely függ a bendőműködéstől, a takarmánynövény betakarításának időpontjától és kezelésétől. A kísérletben használt rostpótló adalékanyag a takarmányreceptúrában lévő nyersrost bontását segíti és egészíti ki, ezáltal növelve a termelés hatékonyságát és intenzitását.

A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. kísérleti rostkiegészítő takarmánya két bacillus egy gombatörzs fermentációs kivonatát tartalmazza. A Bacillus subtilis a fehérjebontást segíti, az Aspergillus oryzae a keményítő bontásáért felel, a Trichoderma viride rostbontó hatással bír, amely komplex készítmény hozzájárulhat a takarmányok  emészthetőségének javulásához.

Mivel a készítményt tartalmazó fermentációs kivonatok takarmányozási célú használatáról szóló szakirodalom szűkös, így a magyar telepi körülmények között való tesztelés során szerzett tapasztalatok, kulcsfontosságúak lehetnek a takarmányozástudományi szakemberek számára. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. egy ilyen úttörő takarmányozástudományi kísérletben részt vehessen.  A régóta fennálló partneri kapcsolat a Vitafort Zrt-vel, az általuk előállított takarmányok kiváló minősége és a mindig elérhető szakmai segítség a részükről biztosította, hogy a kísérleti időszak alatt rengeteg új, hasznos tapasztalatot szerezhet tehenészetünk.

Telephelyünk aktuális adottságainak felmérése után megállapításra került, hogy a tehénpáros (kontroll és kísérleti takarmány adalékanyaggal kiegészített egyidejű etetése azonos időszakban) módszerével történő vizsgálat telephelyünkön nem kivitelezhető. A kísérletet végül négy szakaszra bontva - két egymást követő kísérleti és két kontroll időszak - végeztük el. 2020. júliusában a telep és az állomány felmérése után a klinikai vizsgálat során egészségesnek bizonyult fogadó, nagytejű, nagytejű és közepes tejű állomány egyedeiből alakították ki a szakemberek kísérleti csoportokat.

Az I. etetési időszakot (2020.08. – 09. - 10. hónapok) az I. kontroll időszak követte (2020. 11. – 12. és 2021. 01. hó). Ekkor 3 hónap kísérleti rostkiegészítő takarmánnyal történő etetést 3 hónap kontroll időszak követett, ahol megfigyelhető volt a különbség az etetett és a kontroll időszakok között. A projekt megvalósításának ideje alatt folyamatosan rögzítésre került a napi tejtermelés mennyisége, a tej összetétele, elvégeztük az egyedek anyagcsere profil vizsgálatát, rögzítettük a tőgygyulladások számát és ellenőriztük az általános kondíciót. A II. kísérleti időszak pontosan 1 évvel követte az elsőt, hogy a két időszak alatt gyűjtött adatok összevethetővé váljanak majd a kiértékelés szakaszában.

 A Vitafort Zrt. szakemberei által meghatározott takarmányreceptúrák a kísérlet megkezdése előtt elvégzett takarmány alapanyagok kémiai laboratóriumi vizsgálatát és a napi fejések eredményeit, illetve a kísérletben részt vevő szoros megfigyelés alatt lévő egyedek fizikai állapotának változásait figyelembe véve kerültek meghatározásra.

A napi takarmányadagot a Vitafort Zrt. szakspecialistái határozták meg és vizsgálták laboratóriumban a felhasznált takarmányok beltartalmi értékeit (kísérleti időszakonként 3-3, összesen 6 esetben). A tej beltartalmi értékeinek meghatározását havonta az ÁTKft., a kiértékelést a Vitafort Zrt. végezte TEJTÜKÖR módszer segítségével. Az Állatorvostudományi Egyetem anyagforgalmi, illózsírsav- és bendőbeli vizsgálatai, állapotfelmérése és vérvételei mellett a Cow-Vet Bt. állandó állatorvosi szolgáltatása során tapasztaltak alapján a Mezexpert Bt. írta meg a projekt befejeztével szakmai összefoglaló értékelését. A kísérlet nem lehetett volna eredményes a telepünk elkötelezett dolgozói nélkül.

Összefoglaló a kísérlet általános tapasztalatairól  ITT.

 

 

 

 

Istvánfalvi Miklós,  a projekt fejlesztőmérnöke
Zelovics Gábor a Pusztavámi Tejszövezkezet Zrt. Állattenyésztési ágazatának vezetője