Hírek > Innovációs díjeső az agráriumban. Ünnepélyes átadás a Vigadóban!

2021 aug 23


Ünnepélyes díjátadó a Vigadóban - Kiemelt elismerés az innovatív agrár vállalatoknak.

Átadták a 2020. évi Agrár Innovációs Díjat, ill. a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, melyet Nagy István, miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át. Az ünnepélyes oklevél átadásra augusztus 19-én került sor a Vigadóban. 

Mint, ahogy már korábban hírül adtuk a Vitafort Zrt. elmúlt évi számos innovatív projekte közül az "Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban"  pályázata kiemelt elismerésben részesült.


A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében történt értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról külön kiadvány készült - derült ki a Magyar Innovációs Szövetség közleményéből.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében három agrárinnovációs teljesítményt részesített kiemelt elismerésben. A díjazottak között volt a Vitafort Zrt., az "Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban"  projektje is.

Korunk takarmányozási szakemberi számára egyre nagyobb kihívást jelent a genetikai előrehaladás kapcsán jelentkező teljesítménynövekedés. Ez egyre koncentráltabb, a szarvasmarhák igényeit mind jobban kielégítő takarmányadagokat követel meg. A koncentráltság növelése csak a takarmányhasznosulás javulása mellett eredményezhet profitábilis termelést. A takarmányok, illetve a különböző tápanyagok hasznosulásának javítása elősegíti a genetikai potenciál által meghatározott teljesítmény, termelés elérését, valamint csökkentheti egyes tápanyagok mennyiségét a takarmányban, amellyel egyidejűleg mérsékli a trágya környezetterhelő hatását. A takarmányok emészthetőségének javítására nyújt lehetőséget az exogén enzimek alkalmazása. Az alkalmazott enzimatikus készítmények számos állatfajban javítják a különböző táplálóanyagok hasznosulását. Ezek az enzimek specifikus módon, adott típusú szubsztrátokhoz kötődnek, így felhasználásuk oka a takarmányok bizonyos alkotóelemeinek jobb hasznosulása (pl. keményítő, fehérje, rost). A takarmányozásban használt exogén enzimek közé tartoznak a keményítőbontó enzimek (amilázok), a fehérjebontó enzimek (proteázok) és a különböző rostfrakciókat bontó enzimek (β-glükanázok, xilanázok, β-mannanázok stb.). Ezek az enzimek (pl. xilanáz) segítik a nevükben is szereplő szubsztrátok (pl. xilán) lebomlását. A Vitafort Zrt. új, fermentatív úton előállított enzimet tartalmazó kiegészítő takarmányokkal jelent meg a hazai szarvasmarha takarmánypiacon. Az enzimet mikroorganizmusok termelik és széles aktivitás spektrummal rendelkezik (α-amiláz, proteáz és celluláz aktivitás), így javítva a tejelő tehenek takarmányainak és tápanyagainak hasznosulását, illetve a termelési mutatókat. Termékcsaládunk magas hozáadott értéket képviselő prémium rostpótló kiegészítő takarmány. Kérődzők takarmányozásában használható rosthiány pótlására és a takarmányok emészthetőségének javítására. A termékben található fermentációs úton előállított enzimkészítmény a teljes takarmánykeverék (TMR) összetételétől függően növeli a tápanyagok emészthetőségét és felszívódását, a tejtermelést és a tej beltartalmi paramétereit."

A teljes dokumentum itt érhető el

Az ünnepélyes átadáson a Vitafort Zrt-ét Kulik Zoltán vezérigazgató és Dr. Gregosits Balázs, K+F+I igazgató képviselte.