Hírek > 2021 is erős év lesz a sertéságazatban

2021 mar 19


2020-ban az EU sertéshústermelése és -exportja rekordot döntött. Az USDA elemzői 2021-ben egy új termelési csúcsot várnak, de a sertést már nehezebb lesz eladni, új piacokat kell találnia a közösségnek.

A Covid-válság ellenére az EU sertéshústermelése és -exportja rekordokat döntött 2020-ban. Az EU sertéságazata 2020-at az előző évinél nagyobb kocaállománnyal kezdte, számítva az erős – elsősorban kínai – keresletre. Ugyanakkor számos kihívást kellett legyőzni az év folyamán. Északnyugat-Európában (különösen Németországban) az ágazat teljesítményét fékezték a járvány miatt bevezetett vágóhídi óvintézkedések, csökkentett műszakok. Az év utolsó negyedévében azonban kiegyenlítődtek a vágási kapacitások, és a sertésátvételi zavarok lényegében megszűntek. Nagyobb bajt okozott az afrikai sertéspestis felbukkanása Németországban, ami lezárta a német export előtt a világpiacot. Hollandia és különösen Spanyolország azonban fokozatosan átvette a németek helyét a kínai piacon, és enyhítette az európai túlkínálatot.

2021-ben a takarmányárak emelkednek, ugyanakkor az export nehezebbé válik. A humán és állategészségügyi járványok hatására kialakult válságban kihullanak a termelésből a kevésbé hatékony gazdálkodók, a talpon maradók viszont fokozzák a termelékenységet.

Az USDA szerint ez szolgál majd egy új sertéskibocsátási rekord alapjául 2021-ben, és új csúcs születhet a vágóhidakon: 263,5 millió hízó kerülhet bárd alá. Mivel ez az új rekordmennyiség fokozott versenyben lesz a világban, az EU-nak a piacok diverzifikálására kell törekednie ebben az évben.