Hírek > Vitafort Labor 2015-ös árlista

2020 maj 19


Ma a Vitafort Laboratórium, gyakorlatilag képes a takarmányvizsgálatok területén felmerülő legfontosabb vizsgálatok elvégzésére. A klasszikus, táplálóértékek megállapítására szolgáló Wendei analízis vizsgálataitól (nedvesség, nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, nyershamu) kezdve, a takarmányozási szempontból élettanilag fontos makro-, és  mikroelemeken (kalcium, foszfor, nátrium, magnézium, kálium,  vas, mangán, cink réz, kobalt) és vitaminoko át (A és E vitamin) a nemkívánatos anyagok (nehézfémek, mikotoxinok)  vizsgálatáig terjed a vizsgálati spektrum.

Ezen túlmenően, számos speciális vizsgálat is van, (mint pl. a különböző rost frakciók vizsgálata, azaz a modern tejelő tehén takarmányozáshoz szükséges Van Soest féle analízis, mint ADF, NDF, ADL, vagy pl.  a szójabab megfelelő hőkezeltségét mutató ureáz aktivitás mérése, stb.)

A pontos vizsgálati spektrumról honlapunkon tájékozódhatnak kedves Partnereink, a vizsgálati díjtételekkel együtt. Legújabb árlistánk itt letölthető.

A laboratórium 1998 óta NAT akkreditált laboratóriumként mûködik.

Régi alapigazság az, hogy a laboratóriumi vizsgálat arra kell, amelyet szemre, érzékszervi vizsgálat alapján nem tudunk objektíven megítélni. A mai, modern takarmánygyártásra és nemkülönben az intenzív állattenyésztés alapfeltételét jelentő modern takarmányozási gyakorlatra ez fokozottan igaz. Felbecsülhetetlen a pontos laboratóriumi vizsgálat eredményeinek haszna, hiszen segítségükkel objektív alapokon nyugvó, élelmiszer biztonságot jelentő és gazdaságilag megalapozott  döntéseket lehet hozni.

Az elmúlt évek gyakorlata folyamatosan mutatja, hogy szakma igényli ezeket a vizsgálatokat, legyen szó akár takarmányipari gyártó cégről, kereskedőről, vagy igényes, gazdaságosságra és jó minőségre törekvő állattartóról. Fontos az idő faktor!  Magyarországon van számos, jó színvonalon vizsgáló laboratórium, de ezek egy részénél  hosszú a vizsgálati idő. Az a vizsgálati eredmény, amely túl lassan érkezik, többnyire már nem alkalmas a napi problémák gyors kezelésére. A Vitafort Laboratórium átlagos vizsgálati ideje kb. 2-3 nap, nedves állapotú tömegtakarmányok esetén 5 nap. így ezzel a leggyorsabbak közé tartozunk hazai viszonylatban.

A Vitafort Zrt. partneri köre számára, éves szinten kb.  1200–1300 erjesztett és tömegtakarmány mintát vizsgálunk, míg az összes mintaszám évente 4-5000 között van, az elvégzendő vizsgálatok száma pedig rendszerint 24– 25000/év.  Természetesen, az igényeknek való megfelelésben  nagy szerepe van a Laboratórium jól képzett, évek óta összeszokott, nagy gyakorlattal rendelkező munkatársainak.

Az elmúlt évek alatt, a technikai fejlesztés mindig is kiemelt szempont volt. A korábbi évek "nagy mûszerei" után
(Atomabszorpciós spektrofotométer / AAS /, nagy hatékonyságú folyadékkromatográf / HPLC /, gázkromatográf  / GC) 2012-ben beszereztünk egy DUMAS féle nitrogén (nyersfehérje) meghatározó mûszert, amellyel kb. tizedére csökkent a nyersfehérje meghatározás időszükséglete, kiváló pontosság és reprodukálhatóság mellett, nem beszélve a kénsavas roncsolás elhagyásával járó lényegesen kisebb környezeti terhelésről.

A külső körülmények, a mezőgazdasági természeti környezet sokszor gyors váltást igényelnek. Ilyen a két évvel ezelőtt felbukkanó , majd egyre inkább riasztónak tûnő aflatoxin szennyezettség megjelenése, amely sokszor kritikus helyzet elé állítja tejtermelő gazdaságokat. Szinte napok alatt beállítottuk az aflatoxin M1 vizsgálatát tejből, és a takarmányok aflatoxin vizsgálatával együttesen gyors eredményközléssel igyekszünk partnereink segítségére lenni a nehéz helyzetek kezelésében.

A szolgáltatás minőségét tovább növelve vezettük be a vizsgálati eredmények vevő számára végzett kiértékelését. Jó példa erre, az a kedvező fogadtatás, amellyel a partneri kör fogadta a mintákból mért mikotoxin szennyezések kiértékelését. Nem várható el a partnerektől, hogy könnyedén igazodjanak el rendeletek, előírások, vagy akár az  új élettani eredmények és információk rengetegében. A Vitafort Laboratórium, szaktanácsadóinkkal együtt ehhez ad segítséget. Ilyen például az egyre gyakrabban igényelt illó zsírsavak vizsgálati eredményeinek kiértékelése is, a silózott takarmányok minőségének megítéléséhez.

Szolgáltatási körünkbenkiemelendó, a mobil AGRINIR készülékekkel végzett gyors tömegtakarmány, vagy TMR vizsgálat. A silófal mellett végzett vizsgálat, a több helyről vett minta gyors vizsgálat eredményei nemcsak látványosak, hanem rendkívül hasznosak. A több helyről vett vizsgálat lényegesen csökkenti, a mintavételi hibát, és ez gyakran kompenzálja a klasszikus nedves kémiai laboratóriumi eredményhez viszonyított kisebb pontosságot. Ugyanakkor Laboratóriumunk kiemelt feladata, az AGRINIR készülék eredményeinek folyamatos kontrollja, hiszen közismert tény, hogy a NIR technikával végzett mérések csak ott eredményesek, ahol van a háttérben egy jól mûködő, klasszikus méréstechnikájú laboratórium.  

Munkánkat ezzel a szemlélettel kívánjuk folytatni, szolgálva és elősegítve partnereink feladatainak elvégzését! Várjuk megtisztelő megbízásaikat, amelyeket igyekszünk legnagyobb megelégedésükre teljesíteni.  


Dr Koppány György
tudományos igazgató
Vitafort ZRt.