Az Alltech és a Vitafort Zrt. - az Alltech FEI Lovas Világjátékok hivatalos magyarországi takarmányozási partnere Szarvasmarha takarmányozási kerekasztal rendezvénysorozatot tartott "Mérlegen a jövo: a tömegtakarmányban rejlo kiaknázatlan lehetoség" címmel.
Október közepétol a hónap végéig országszerte összesen hat helyszínen tartottunk szakmai eloadásokat, s egyúttal bemutattuk a Vitafort legújabb termékeit: a VitaOpti termékcsaládot.
Ezúton is köszönjük minden kedves résztvevonek, hogy érdeklodésével kitüntetett bennünket és eljött a Vitafort és az Alltech Szarvasmarha takarmányozási kerekasztal rendezvényére.
Külön köszönet a rendezvénysorozat állandó eloadójának dr Orosz Szilviának a rendkívül érdekes és interaktív eloadásért!
Az alábbiakban összefoglalást olvashat az elhangzott szakmai eloadásokról:
A TMR emészthetosége - kulcs a költségcsökkentéshez
Dr. Orosz Szilvia
Az 1 kg tej termeléséhez szükséges abrak mennyiségét úgy lehet eredményesen és hosszú távon csökkenteni, ha jobb minoségu és jobban emésztheto tömegtakarmányokat állítunk elo. Ezáltal nagyobb tömegtakarmány-hányad szerepeltetheto a TMR -ben, ami nem csak olcsóbb, de a bendomuködés szempontjából egészségesebb is. Hosszú távon állományszintu kedvezo hatása lehet nem csak a termelésre, de a szaporodásbiológiai státuszra is.
A TMR emészthetoségét számos tényezo befolyásolja:
- A kukoricaszilázs emészthetosége és bendobeli lebontása függ többek között a betakarítás fenofázisától (opt. 35%), a szemroppantás hatékonyságától (min 95% tört szem), a tarlómagasságtól (40 cm-es tarló esetében 28%-kal csökken a lignin mennyisége a szilázsban). A kukoricaszilázs szecskaméretének csökkentésével növelheto a szárazanyag- és a rostfelvétel, javítható a TMR homogenitása, csökkentheto a válogatás mértéke. Az 1 cm-nél kisebb szecskaméretu kukoricaszilázst tartalmazó TMR esetében nagy körültekintéssel kell eljárni (acidózisveszély!, más struktúrforrást is kell biztosítani lucernaszilázs vagy fuszilázs formájában), ezért legalább 2-8%-nak kell lenni a 2 cm-nél nagyobb frakciónak, amelynek javasolt mérettartománya: 2-5 cm (válogatás elkerülése).
- A lucernaszilázs/szenázs és széna emészthetoségét elsosorban a betakarítás fenofázisa határozza meg. A gyenge lucernaszilázs potenciálisan akár 0,5%sza. fehérjekoncentráció-csökkenést is eredményezhet a jó minoséghez képest.
- A tömörség valamennyi szilázs esetében befolyásolja a táplálóanyagok emészthetoségét: a nagyobb tömörség javítja az emészthetoséget (min. 600 kg/m3 vagy 200 kg sza/m3).
- Összességében arra kell törekedni, hogy a TMR rostösszetétele és annak fizikai szerkezete megfelelo legyen. Az NDF emészthetoségének minden 1 %-kal történo javítása a 4% FCM tej mennyiségét 0,25 kg-mal növelte egy kísérletsorozatban (Oba and Allen, 1999)
A TMR emészthetoségét a telepen, gyakorlati körülmények között trágyamosással lehet ellenorizni ( 3 tálcás trágyaszuro berendezés). A trágya szerkezete akkor megfelelo, ha az alsó tálcán a maradék legalább 50%-a a teljes mennyiségnek. Javasolt a trágya rendszeres ellenorzése (legalább havonta, de probléma vagy fobb komponens takarmányváltásakor feltétlenül).
Gazdaságos tömegtakarmány: rejtély vagy valóság?
Paolo Colturato, Lehel László
1. A gazdaságos és a hatékony tejtermelés érdekében a kulcspontok:
- több sajáttermesztésu tömegtakarmány használata,
- az adag jobb hatékonysága,
- magasabb tejzsír,
- javuló szaporodási mutatók.2. Az NDF-fel mérheto legegyszerubben az önkéntes takarmányfelvétel.
2. Az NDF-fel mérheto legegyszerubben az önkéntes takarmányfelvétel.
3. Ahhoz, hogy jó minoségu, magas táplálóanyag tartalmú tömegtakarmányt állítsunk elo, sok tényezore kell odafigyelnünk:
- érési vagy növekedési szakaszra,
- a levél:szár arányra,
- a fajtákra,
- a feldolgozásra (betakarítás, tárolás, stb.).
4. A tömegtakarmányok öregedésével:
- csökken az emészthetoség,
- növekszik a szárazanyag,
- növekszik a rost tartalom,
- csökken az oldódó fehérje aránya (az oldódó fehérje a bendobaktériumok számára nélkülözhetetlen a gyors szaporodásukhoz és növekedésükhöz, az a jó, ha az oldódó fehérje a bendoben lebomló fehérje 55%-a vagy annál magasabb).
5. Megoldás lehet a megfelelo oldódó fehérje biztosítására az OPTIGEN, amely:
- egy lassú felszabadulású nitrogénforrás és
- a bendo-mikroflóra nem-fehérje nitrogén szükségletének kielégítésére szolgál a nap során,
- különösen az étkezések közötti idoszakban, amikor a bendo ammóniaszintje túl alacsonnyá válik, és rontja a bendobaktériumok szaporodását.
6. Az OPTIGEN biztonságos, etetésekor:
- Nincsenek a karbamid-mérgezésre jellemzo toxikus hatások, például felfúvódás, légzési problémák, fokozott nyálzás, étvágytalanság.
7. Az OPTIGEN etetésének kezdete után:
- 5 nappal javul a bélsár minosége, jobb rostemésztés,
- 5-10 nap után növekszik az önkéntes takarmányfelvétel,
- 3-4 hét elteltével javulhat a tejtermelés
- növekszik a tejzsír, esetenként a tejfehérje, csökken a tej karbamid,
- javulnak a költségek, jobb lesz a hatékonyság
8. Az Optigen mostantól elérheto a VITAFORT -nál is. Az Optigennem takarmány kiegészíto, nem pluszba kell az adaghoz adni.
Kérjük meg a takarmányos szakembereket, hogy formulázzák újra az adagunkat.
Ha a jó minoségu tömegtakarmányunkat készítünk, és azt kiegészítjük megfelelo oldódó fehérjével akkor a gazdaságos tömegtakarmány többé nem rejtély, hanem valóság
Vita Opti termékcsalád a gyakorlatban
Tóth Attila, Koppányi Gábor, Molnár Sándor
1. A takarmányozás költségcsökkentésének lehetoségei:
- jó minoségu tömegtakarmányok
- a mikrobiális fehérjeszintézis maximális kihasználása
2. A mikrobiális fehérje a legolcsóbb fehérjeforrás.
Mennyisége nagymértékben függ az alkalmazott takarmányozási programtól.
3. A mikrobiális fehérje:
- 60-80 % - ban járul hozzá a fehérjeszükséglethez,
- kiváló minoségu fehérje , jó aminósavösszetétellel,
- kiváló emészthetoség , 90 % -os vékonybélbeli lebomlással.
4. A karbamid etetésének elonyei:
- nem testidegen anyag , (nyál)
- magas nitrogéntartalom,
- a bendobaktériumok nagyon jól hasznosítják,
- helyet takarít meg a takarmányadagban,
- drága fehérjeforrások kiváltása.
5. Optigen = Új generációs karbamid
6. Az Optigen kialakítása :
- lassított felszabadulású ( zsír - mátrix), nem –fehérje nitrogénforrás kérodzok részére,
- 41 % nitrogén, átszámítva: 256 % nyersfehérje,
- a nitrogén kibocsátás fele az elso 12 órában , a maradék pedig a következo 24 órában hasznosul,
- a terméket 80 –120 g / állat / nap adagra dolgozták ki.
7. Az Optigen növeli :
- a mikrobafehérjeszintézist
- az összes illózsírsavat ( a tehén fo energiaforrását )
8. VitaOpti termékcsalád bemutatása
VitaOpti premix: javasolt mennyisége: 40 –80 dkg .
- teljes értéku komplett premix ,
- Optigén kiegészítés
- VitaOpti energia:javasolt mennyisége : 1- 2 kg
- energia kiegészítés (védett zsír)
- fehérje kiegészítés (Optigén)
- vitamin és mikroelem
VitaOpti Prot : koncentrátumok (Optigén kiegészítéssel): javasolt : 1-3 kg
VitaOpti Prot : alapanyag , makro –mikroelem vitamin kiegészítés nélkül
VitaOpti Prot + : növelt vitamin és mikroelem tartalom
VitaOpti Prot - : csökkentett vitamin és mikroelem tartalom
Az Optigén által nyújtott elonyöket akkor lehet a legjobban kihasználni ha kello körültekintéssel építjük be a takarmányozási programba . (telepre adaptálás)
Reméljük, hogy az elhangzott eloadásokat hasznosnak találta és a bemutatott új VitaOpti termékeinket a jövoben használni fogja!
Kérdéseikkel, a telepi adaptálással, s a gyakorlati felhasználással kapcsolatban, kérjük keresse területi
szakembereinket.(www.vitafort.hu), akik készséggel állnak rendelkezésükre.
Tóth Attila
szarvasmarha szakspecialista
Vitafort Zrt.