Hírek > Vitafort-Alltech Szarvasmarha takarmányozási kerekasztal rendezvénysorozat

2020 maj 19




Az Alltech és a Vitafort Zrt. - az Alltech FEI Lovas Világjátékok hivatalos magyarországi takarmányozási partnere Szarvasmarha takarmányozási kerekasztal rendezvénysorozatot tartott "Mérlegen a jövo: a tömegtakarmányban rejlo kiaknázatlan lehetoség" címmel.

Október közepétol a hónap végéig országszerte összesen hat helyszínen tartottunk szakmai eloadásokat, s egyúttal bemutattuk a Vitafort legújabb termékeit: a VitaOpti termékcsaládot. 

                                       

Ezúton is köszönjük minden kedves résztvevonek, hogy érdeklodésével kitüntetett bennünket és eljött a Vitafort és az Alltech Szarvasmarha takarmányozási kerekasztal rendezvényére.

Külön köszönet a rendezvénysorozat állandó eloadójának dr Orosz Szilviának a rendkívül érdekes és interaktív eloadásért!

Az alábbiakban összefoglalást olvashat az elhangzott szakmai eloadásokról:

A TMR emészthetosége - kulcs a költségcsökkentéshez
Dr. Orosz Szilvia

Az 1 kg tej termeléséhez szükséges abrak mennyiségét úgy lehet eredményesen és hosszú távon csökkenteni, ha jobb minoségu és jobban emésztheto tömegtakarmányokat állítunk elo. Ezáltal nagyobb tömegtakarmány-hányad szerepeltetheto a TMR -ben, ami nem csak olcsóbb, de a bendomuködés szempontjából egészségesebb is. Hosszú távon állományszintu kedvezo hatása lehet nem csak a termelésre, de a szaporodásbiológiai státuszra is.

A TMR emészthetoségét számos tényezo befolyásolja:

  • A kukoricaszilázs emészthetosége és bendobeli lebontása függ többek között a betakarítás fenofázisától (opt. 35%), a szemroppantás hatékonyságától (min 95% tört szem), a tarlómagasságtól (40 cm-es tarló esetében 28%-kal csökken a lignin mennyisége a szilázsban). A kukoricaszilázs szecskaméretének csökkentésével növelheto a szárazanyag- és a rostfelvétel, javítható a TMR homogenitása, csökkentheto a válogatás mértéke. Az 1 cm-nél kisebb szecskaméretu kukoricaszilázst tartalmazó TMR esetében nagy körültekintéssel kell eljárni (acidózisveszély!, más struktúrforrást is kell biztosítani lucernaszilázs vagy fuszilázs formájában), ezért legalább 2-8%-nak kell lenni a 2 cm-nél nagyobb frakciónak, amelynek javasolt mérettartománya: 2-5 cm (válogatás elkerülése).
  • A lucernaszilázs/szenázs és széna emészthetoségét elsosorban a betakarítás fenofázisa határozza meg. A gyenge lucernaszilázs potenciálisan akár 0,5%sza. fehérjekoncentráció-csökkenést is eredményezhet a jó minoséghez képest.
     
  • A tömörség valamennyi szilázs esetében befolyásolja a táplálóanyagok emészthetoségét: a nagyobb tömörség javítja az emészthetoséget (min. 600 kg/m3  vagy 200 kg sza/m3).
     
  • Összességében arra kell törekedni, hogy a TMR rostösszetétele és annak fizikai szerkezete megfelelo legyen. Az NDF emészthetoségének minden 1 %-kal történo javítása a 4% FCM tej mennyiségét 0,25 kg-mal növelte egy kísérletsorozatban (Oba and Allen, 1999)

A TMR emészthetoségét a telepen, gyakorlati körülmények között trágyamosással lehet ellenorizni ( 3 tálcás trágyaszuro berendezés). A trágya szerkezete akkor megfelelo, ha az alsó tálcán a maradék legalább 50%-a a teljes mennyiségnek. Javasolt a trágya rendszeres ellenorzése (legalább havonta, de probléma vagy fobb komponens takarmányváltásakor feltétlenül).




Gazdaságos tömegtakarmány: rejtély vagy valóság?
Paolo Colturato, Lehel László

         1. A gazdaságos és a hatékony tejtermelés érdekében a kulcspontok:

  • több sajáttermesztésu tömegtakarmány használata,
  • az adag jobb hatékonysága,
  • magasabb tejzsír,
  • javuló szaporodási mutatók.2. Az NDF-fel mérheto legegyszerubben az önkéntes takarmányfelvétel.

    2. Az NDF-fel mérheto legegyszerubben az önkéntes takarmányfelvétel.

    3. Ahhoz, hogy jó minoségu, magas táplálóanyag tartalmú tömegtakarmányt állítsunk elo, sok tényezore kell odafigyelnünk:
  • érési vagy növekedési szakaszra,
  • a levél:szár arányra,
  • a fajtákra,
  • a feldolgozásra (betakarítás, tárolás, stb.).

    4. A tömegtakarmányok öregedésével:
  • csökken az emészthetoség,
  • növekszik a szárazanyag,
  • növekszik a rost tartalom,
  • csökken az oldódó fehérje aránya (az oldódó fehérje a bendobaktériumok számára nélkülözhetetlen a gyors szaporodásukhoz és növekedésükhöz, az a jó, ha az oldódó fehérje a bendoben lebomló fehérje 55%-a vagy annál magasabb).

    5. Megoldás lehet a megfelelo oldódó fehérje biztosítására az OPTIGEN, amely:
  • egy lassú felszabadulású nitrogénforrás és
  • a bendo-mikroflóra nem-fehérje nitrogén szükségletének kielégítésére szolgál a nap során,
  • különösen az étkezések közötti idoszakban, amikor a bendo ammóniaszintje túl alacsonnyá válik, és rontja a bendobaktériumok szaporodását.

    6. Az OPTIGEN biztonságos, etetésekor:
  • Nincsenek a karbamid-mérgezésre jellemzo toxikus hatások, például felfúvódás, légzési problémák, fokozott nyálzás, étvágytalanság.

    7. Az OPTIGEN etetésének kezdete után:
  • 5 nappal javul a bélsár minosége, jobb rostemésztés,
  • 5-10 nap után növekszik az önkéntes takarmányfelvétel,
  • 3-4 hét elteltével javulhat a tejtermelés
  • növekszik a tejzsír, esetenként a tejfehérje, csökken a tej karbamid,
  • javulnak a költségek, jobb lesz a hatékonyság

    8. Az Optigen mostantól elérheto a VITAFORT -nál is. Az Optigennem takarmány kiegészíto, nem pluszba kell az adaghoz adni.

Kérjük meg a takarmányos szakembereket, hogy formulázzák újra az adagunkat.

Ha a jó minoségu tömegtakarmányunkat készítünk, és azt kiegészítjük megfelelo oldódó fehérjével akkor a gazdaságos tömegtakarmány többé nem rejtély, hanem valóság

                                  



                                    Vita Opti termékcsalád a gyakorlatban
                              Tóth Attila, Koppányi Gábor, Molnár Sándor
                                    
 

       1. A takarmányozás költségcsökkentésének lehetoségei:

  • jó minoségu tömegtakarmányok
  • a mikrobiális fehérjeszintézis maximális kihasználása

         2. A mikrobiális fehérje a legolcsóbb fehérjeforrás.
            Mennyisége nagymértékben függ az alkalmazott takarmányozási programtól.
     
         3. A mikrobiális fehérje:

  • 60-80 % - ban járul hozzá a fehérjeszükséglethez,
  • kiváló minoségu fehérje , jó aminósavösszetétellel,
  • kiváló emészthetoség , 90 % -os vékonybélbeli lebomlással.

    4. A karbamid etetésének elonyei:
  • nem testidegen anyag , (nyál)
  • magas nitrogéntartalom,
  • a bendobaktériumok nagyon jól hasznosítják,
  • helyet takarít meg a takarmányadagban,
  • drága fehérjeforrások kiváltása.

    5. Optigen = Új generációs karbamid

    6. Az Optigen kialakítása :
  • lassított felszabadulású ( zsír - mátrix), nem –fehérje nitrogénforrás kérodzok részére,
  • 41 % nitrogén, átszámítva: 256 % nyersfehérje,
  • a nitrogén kibocsátás fele az elso 12 órában , a maradék pedig a következo 24 órában hasznosul,
  • a terméket 80 –120 g / állat / nap adagra dolgozták ki.

    7. Az Optigen növeli :
  • a mikrobafehérjeszintézist
  • az összes illózsírsavat  ( a tehén fo energiaforrását )

    8. 
    VitaOpti termékcsalád bemutatása 

      VitaOpti premix:   javasolt mennyisége: 40 –80 dkg .

  • teljes értéku komplett premix ,
  • Optigén kiegészítés
  • VitaOpti energia:javasolt mennyisége : 1- 2 kg
  • energia kiegészítés (védett zsír)
  • fehérje kiegészítés (Optigén)
  • vitamin és mikroelem
                               
     

    VitaOpti Prot    : koncentrátumok (Optigén kiegészítéssel): javasolt : 1-3 kg  
    VitaOpti Prot    :
    alapanyag , makro –mikroelem  vitamin kiegészítés nélkül
    VitaOpti Prot + : növelt vitamin és mikroelem tartalom
    VitaOpti Prot -  : csökkentett vitamin és mikroelem tartalom

Az Optigén által nyújtott elonyöket akkor lehet a legjobban kihasználni ha kello körültekintéssel építjük be a takarmányozási programba . (telepre adaptálás) 

Reméljük, hogy az elhangzott eloadásokat hasznosnak találta és a bemutatott új VitaOpti termékeinket a jövoben használni fogja!  

                                
Kérdéseikkel, a telepi adaptálással, s a gyakorlati felhasználással kapcsolatban, kérjük keresse területi
szakembereinket.(www.vitafort.hu), akik készséggel állnak rendelkezésükre.

Tóth Attila
szarvasmarha szakspecialista
Vitafort Zrt.