Hírek > Villámlátogatáson az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetnél

2020 maj 19


Fejlesztés az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetnél


A Vitafort négy napos Szarvasmarha Szimpóziumot követoen az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézethez voltunk hivatalosak. Gabriela Varga professzor asszony nagyra értékelte a meghívást, s így  - Dr Koppány György a Vitafort K and F igazgatójának társaságában -  nagy örömmel tettünk egy kis kitérot, hogy ellátogassunk az intézet herceghalmi központjába. A két cég közötti együttmuködés immáron 15 éves múltra tekint vissza az alkalmazott kutatásokban. 

   

Dr. Fébel Hedvig, az ÁTK foigazgató-helyettese, a Takarmányozási Foosztályvezetoje, Dr. Rátky József, DSc., habil., egyetemi magántanár valamint Dr. Gábor György, PhD., tudományos tanácsadó fogadtak bennünket.

 

Rátky József bemutatta az intézetet, ismertette a Vitafort Zrt-vel való közös munka történetét. Emlékeztetett arra, hogy az ÁTK  és a Vitafort Zrt. együttmuködése már 15 éves múltra tekint vissza az alkalmazott kutatásokban. Egy 2002-2004 közötti együttmuködési szerzodés keretében a tejelo szarvasmarhák már említett szaporodási teljesítményének javítását vizsgálták. Egy 2004-2007 közötti GAK pályázat kapcsán a szaporodásbiológiai mutatók javítását kutatták okszeru takarmányozással tejelo szarvasmarha állományokban. A három éves programban (összesen 10 telepen végzett kísérletekben) több terméket fejlesztettek ki közösen. Innovációs szerzodést kötöttek 2005-2008 évekre a tejelo szarvasmarhák ellés utáni tápanyag-ellátottsága és az újravemhesülés közötti összefüggések vizsgálatára (a Vitafort partnereinél). 2009-ben és 2010-ben innovációs szerzodések következtek de együtt dolgoznak a világban egyéb projektek kapcsán is, amelyekhez a gazdasági hátteret K+F bilaterális együttmuködések, illetve a beruházásokra vonatkozó kormányközi szerzodések és a vállalkozói toke adják. Az egyik ilyen projekt Laoszban 8,6 millió dolláros: három takarmánykevero üzem (hal, sertés, baromfi) vágóhíd továbbá sertés és baromfi telepek. A másik említett projekt Algériában 15 millió dolláros,  tejelo szarvasmarha – embrió átültetés, mesterséges termékenyíto hálózat (folyamatban). Késobb kiskérodzok és takarmánykevero üzemek vannak a projektben.

Ezt követoen Gábor György röviden összefoglalta cégeink között évek óta sikerrel végzett közös munkát.
Ezek között van a korai laboratóriumi vemhességvizsgálat PSPB (Biopryn) teszt, amelynek segítségével az üres állatok hamar kiszurhetok. Az üres állatok vérmintáiból végzett ciklus vizsgálatot ezek célzott hormonkezelése követi a mielobbi újravemhesítés érdekében. A magzatvesztés mértékének megállapítása, annak csökkentése is a célok között szerepel. A tenyésztési és szaporodási eredmények analízise a Bopella adatbázis. Az adatbázis összegyujti és értékeli a teleprol beérkezo adatokat (a tehenek származási és termelési, valamint szaporodási, involúciós és kezelési adatait), a termékenyíto bika és apa adatait, a vemhességvizsgálati és ciklusvizsgálati laboratóriumi eredményeket, a magzatvesztési adatokat, a napi homérsékleti adatokat (min., max., közép). 

Megtekintettük a vemhességvizsgálatot végzo laboratóriumot és útközben bepillantást kaptunk az intézet területén folyó nagyszabású munkálatokról is. 

                                              

Javában tart az ÁTK épületeinek energetikai felújítása. Magyarország egyik kiemelkedo kutatóintézetének zöldítését 236 millió forinttal támogatja az Európai Unió. Az országos és regionális állattenyésztési és takarmányozási kutatással és szaktanácsadással foglalkozó ÁTK épületeinek jelenlegi rossz energiahatékonysága, nem megfelelo szigetelése több szempontból is problémát okoz. A nem hatékonyan, feleslegesen felhasznált földgáz plusz terhelést jelent mind környezetvédelmi, mind gazdasági oldalról tekintve. A nem megfeleloen beállított, nem szabályozható homérséklet csökkenti a komfortérzetet, hátrányt jelent mind az irodai, mind a laboratóriumi munkák során, valamint az állattartás szempontjából sem elonyös. Az épületek sem a szerkezetekre, sem az épület egészére vonatkozó hotechnikai követelményértéket nem teljesítik.

A projekt célja az ÁTK Herceghalmon található foépület, melléképületek, valamint a gödölloi telephelyen a központi, illetve a méhészeti épület nyílászáróinak cseréje, külso hoszigetelése, valamint futési rendszerének korszerusítése. A projekt során az alábbi munkálatok valósulnak meg: homlokzat és padlásfödém utólagos hoszigetelése 5 épületnél, futetlen pince feletti alsó zárófödém szigetelése 1 épületnél, padló alap melletti hoszigetelése 2 épületnél, nyílászárók cseréje 3 épületnél, radiátor szabályozók cseréje 3 épületnél, radiátorok cseréje 2 épületnél, kazáncsere 2 épületnél. A fejlesztéssel a csökkeno földgázfelhasználásnak köszönhetoen évente 189 tonna CO2 kibocsátást spórolnak meg, így évente 15 millió forinttal csökken az állami intézmény futésszámlája.
 
A beruházással jelentosen csökken az elavult épületek hovesztesége, így a futéshez szükséges földgáz mennyisége évente mintegy 3330 GJ-al mérséklodik, ami évi 189 tonna CO2 kibocsátás csökkenést jelent. Az energiatakarékossági projektnek köszönhetoen várhatóan évi 15 millió forinttal fog csökkenni az ÁTK futésszámlája. Az épületek szabályozható futése emellett hozzájárul az itt dolgozók komfortérzetének növekedéséhez.
 
A bruttó 236 millió forintos beruházás magában foglalja a homlokzat és padlásfödém utólagos hoszigetelését öt épületnél, a padló alap melletti hoszigetelését két épületnél, nyílászárók cseréjét három épületnél, a radiátor-szabályozók cseréjét három épületnél továbbá teljes radiátor- és kazáncserét két épületnél. Mivel a projektgazda központi költségvetési szerv, a projekt megvalósításának finanszírozása teljes egészében támogatásokból történhet.

                         

Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Vitafort Zrt.

Forrás: www.agribusiness.hu