Hírek > Újból megnyíló támogatási jogcímek az állattartóknak

2020 maj 19


A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 7,035 milliárd forintot biztosít ez évre az állatbetegségek megelozésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokra - tudtuk meg a www.agribusiness.hu hirportálról.

Ebbol az összegbol 1,35 milliárd forint jut a baromfitartóknak, 5,685 milliárd forint pedig egyéb állatfajokra, köztük a sertéstenyésztok támogatására. Az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire idén összesen 2,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

E támogatásokról szóló rendeletek kedden, március 29-én léptek életbe. A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten kezeli azokat az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásokat, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak. Ilyenek az állatbetegségek megelozésére szolgáló támogatás és az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma.

Fontos módosítás az állatbetegségek megelozésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokról szóló rendeletben az eljárási rend változása. Megszunik a Baromfi Termék Tanács (BTT), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) kifizetoi szerepköre, helyüket a Mezogazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) veszi át.

Módosul továbbá - a C001 technikai kód esetében - a támogatható állatfajok köre; ez év április elsejétol elvégzett állategészségügyi szolgáltatásoknál hízósertésre már nem, tenyészkocára azonban lehet támogatást igényelni.

A szaktárcánál megjegyzik azt is: a 2010 második felében kényszeru módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó jogcímekre - állatbetegségek megelozése, állati hulla elszállítása - az elozo kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezeket az idei költségvetésben úgy biztosítja a tárca, hogy a múlt évi igényeket visszamenoleg is kilehessen fizetni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az idei évben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást biztosít az állattenyésztési ágazatoknak, összesen 47 milliárd forintot. A nemzeti finanszírozási formák jelentosen hozzájárulnak az állati eredetu termékek versenyképességének növeléséhez és a termékpálya hatékonyabb muködéséhez - tartalmazza a közlemény.

Forrás: www.agribusiness.hu