Hírek > ÚJ ELNÖKE VAN A MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGÉNEK

2020 maj 19


Elnökválasztó küldöttközgyűlést tartott a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, amelyen az ernyőszervezet új vezetőjének Zászlós Tibort választották. A rendezvényen jelen volt és Nagy István. Az agrárminiszter elmondta, hogy az új állattenyésztési törvény megalkotásánál fontos szempont volt, hogy az  uniós rendelet szabta keretek között a lehető legjobban védje és segítse a magyar tenyésztőket és a hazai tenyésztés-szervezési rendszer megerősítését.

                                                                                                       

A jogszabály kiemelt hangsúlyt fordít az őshonos fajtáink védelmére, megőrzésére - hangsúlyozta a miniszter. A jogalkotási eljárás még folyamatban van, ám az állattenyésztési tevékenységben ez nem okoz fennakadást- tette hozzá.  Kiemelte, az uniós jog elsőbbséget élvez, de nem helyezi hatályon kívül a nemzeti szabályozást, így az állattenyésztési törvény és végrehajtási rendeletei hatályban maradnak mindaddig, amíg az új hazai szabályozás hatályossá nem válik.
Nagy István tájékoztatott arról, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 6 pályázati felhívás jelent meg kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelésére. A Vidékfejlesztési Program egyéb pályázati felhívások keretében is támogatta, támogatja az állattenyésztési ágazat szerepelőit. Példaként említette, hogy a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére 38 milliárd forint, a sertéstartó telepek valamint a baromfitartó telepek korszerűsítése 31-31 milliárd forint jut. A juh és a kecsketartás fejlesztésére pedig  egy 680 millió  forint keretösszegű pályázat szolgál, melyre  december elsejétől lehet jelentkezni.