Hírek > Tejúton a Föld körül

2020 maj 19


A legjelentosebb agrártevékenység Európában a tejtermelés. Napjainkban ez az iparág új kihívásokkal szembesül: a kereslet megnövekedése világszerte az EU Agrárpolitika reform, a piacok liberalizálása, a szabályozások megszigorítása, a fogyasztók részérol megnyilvánuló bizalom megrendülése az állati eredetu zsírok fogyasztásával kapcsolatosan...stb
                                                         

Hogy lesz képes a tejtermelés mindezekre a kérdésekre válaszolni, a kihívásokkal megküzdeni?
Rendkivüli  vállalkozásba kezdett két francia fiatal. 2009 szeptemberétol egy teljes éven át Martine Brouwer és Arnaud Baranger megpróbálnak közelebb kerülni a kérdés megválaszolásához. Elképzelésük szerint bejárják a világot, a tejtermelés feltérképezése céljából: Dél Amerikától kezdve Európán át keletre haladva , Kína, Oroszország….., s teszik mindezt kerékpáron.

         
 
Ma már az interneten sok információ elérheto a tejtermelés jövojét , kilátásait illetoen. A két fiatal agrárszakember  világkörüli útjukra azért választotta a kerékpárt, hogy a felkeresett országokban eljussanak  a tejtermelés helyi szereploihez. A velük való találkozás és személyes beszélgetések közel hozzák oket az egyes termelokhöz, aggályaikhoz és reményeikhez. A piaci tanulmányok, statisztikák sivár világához képest a világkörüli tejút személyes mivoltának köszönhetoen más megvilágításban is betekintést enged majd az egyes jelentos tejtermelo országok tejgazdaságának valós helyzetébe.

A világkörüli út során szerzett információkat weboldalukon folyamatosan közzéteszik.
Utuk során 17 országot keresnek fel, amelynek mindegyike saját hagyományaira építkezve látja saját tejipara jövojét.. 

A Vitafort Zrt. kezdeményezésére Magyarországot is felvették útvonalukba. Magyarországi látogatásuk idopontja elore láthatólag június 24-30 lesz. Programjukról folyamatos tájékoztatást adunk a jövoben.