Hírek > A Tej Világnapján

2020 maj 19



Az utóbbi időben évi 2-3 százalékkal csökken az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon, míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott – tejegyenértékben számolva – addig ez a múlt évben 155 liter volt.

A fogyasztás visszaesése egyértelmûen a belföldi vásárlóerő visszaesésével magyarázható – mondta az MTI-nek pénteken a közelgő tej világnap alkalmából Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A tej világnapját minden évben május utolsó keddjén – most május 28-án – tartják.

Az egy főre jutó folyadéktej-fogyasztás Magyarországon most évi 65 liter. Ennek a mennyiségnek a 10-15 százaléka a közvetlen értékesítés, illetve saját fogyasztás. Lukács László örvendetesnek nevezte, hogy a korábbi évi 140-150 millió literes import a múlt évben mintegy 100 millió literre csökkent, a diszkriminatív árképzést tiltó törvényi szabályozásnak köszönhetően. Kitért arra is, hogy a 2012/2013-as tanév első félévében – azaz tavaly ősszel – 220 ezer általános iskolás kapott iskolatejet. Ez a tanulók mintegy 30 százalékát tette ki. Emellett még 15 ezer óvodás és 300 középiskolás is részesült ilyen ellátásban. Az iskolatejprogram finanszírozására az idén mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a tavalyi 1,2 milliárd után.

A tej világnapja alkalmából a terméktanács május utolsó hetére egy tejfogyasztást népszerûsítő programsorozatot szervez általános iskolás gyerekeknek. A program keretében az ország öt helyszínén szerveznek 2-3 kilométeres futást az iskolásoknak, helyszínenként 200 gyerek bevonásával.

Az ágazat árbevétele az utóbbi három évben évente mintegy 5-10 százalékkal nőtt, és a múlt évben meghaladta a 220 milliárd forintot. Az árbevétel-növekedés egyértelmûen a termékek árának emelkedéséből adódott. Ez belföldön átlagosan mintegy 7, az exportot tekintve pedig 10 százalékot meghaladó mértékû volt évente – tájékoztatott Lukács László.

Köszöntsük a Tej Világnapját Hofi Géza és Koós János "Macskaduettjével"



Forrás: MTI