Hírek > Támogatást kapnak az aflatoxin fertőzés miatt károsult gazdák

2020 maj 19


Támogatást kapnak az aflatoxin fertőzés miatt károsult gazdák. A tej aflatoxin- tartalmának, valamint a takarmányok megelőző vizsgálatához, az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításához, valamint a szennyezett tej miatt bekövetkezett kár részbeni kompenzálására kaphatnak vissza nem térítendő, egyszeri támogatást a tejtermelők, a tejtermelői csoportok és tejfeldolgozók.

A Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében 250 millió forintot különítettek el a támogatásra.

A kérelmeket június 17-éig, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani a hivatal honlapján közzétett nyomtatványon.

Káruk részbeni kompenzálására igényelhetnek támogatást a tejtermelők vagy –feldolgozók, ha a kukoricát vagy az abból származó terméket alapanyagként tartalmazó takarmányt bevizsgáltatták, illetve az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt tej aflatoxin kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatát elvégeztették.

De ugyancsak támogatásra tarthatnak igényt a szennyezett tej ártalmatlanításából adódó kár részbeni kompenzálására is a tejtermelők és a gazdák. A támogatás mértéke az ártalmatlanított tej után literenként 30 forint, továbbá az ártalmatlanítás költségeinek, illetve a tej és a takarmány laboratóriumi vizsgálatával kapcsolatos költségek 50 százaléka.

Magyarországon naponta 4,0-4,5 millió liter tejet termelnek. Ebből a mennyiségből a becslések szerint januárban és februárban összesen mintegy 1,2 millió litert kellett megsemmisíteni a határértéket meghaladó aflatoxin-szennyezettség miatt. Az aflatoxin nevû gombamérget a takarmány - például a kukorica, a penésszel fertőzött széna - hordozhatja, ennek közvetítésével jut az állatokba. A tehenek a tejjel együtt ürítik a gombamérget, amely a határértéket meghaladó mennyiségben káros lehet az emberre.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája