Hírek > Szakmai látogatás Franciaországban, teritéken a sertés takarmányozás

2020 maj 19


A Vitafort Zrt. termelésében és szakmai munkájában kiemelt jelentőséget tulajdonít a sertés takarmányozásnak. A sertéstermelők folyamatos nehézségekkel küzdenek, ennek ellenére a sertés takarmányok forgalmazását dinamikus növekedés jellemzi. A folyamatos kutatás-fejlesztési munkák mellett rendkívül fontos a szakmai továbbképzés, a hazai és külföldi rendezvényeken való részvétel valamint a partner vállalatokkal történő folyamatos tapasztalatcsere.

A Vitafort Zrt. sertés-takarmányozási szakemberei (Bakk Róbert, Bódi Zsolt valamint Balla Gyula) 2008. július 08-11 között sertés takarmányozási szakmai tanácskozáson vettek részt részvényesünk, a francia INZOº Château – Thierry-ben lévő központjában. A tanácskozáson az INZOº részéről Eric Schetelat sertés takarmányozási csoportvezető vett részt, a tolmácsolásban és a program lebonyolításában pedig Sándor Szilvia segített, aki jelenleg tanulmányi ösztöndíjasként két évet tölt a francia partnerünknél. A szakmai eszmecsere során több fontos, a sertések takarmányozásával kapcsolatos, aktuális témát érintettünk.

A szakmai megbeszélések a keddi késő esti megérkezést követően másnap reggel kezdődtek. A konzultáció elején röviden bemutatkozott nekünk az INZO vállalat, betekintést kaptunk a tevékenységi körébe, a takarmány piacon betöltött szerepébe, majd ezt követően röviden bemutattuk a Vitafort Zrt. tevékenységét. A két nap folyamán több lényeges takarmányozási témát beszéltünk át, többek között a malacok illetőleg a szoptató kocák takarmányozásával kapcsolatosan. Megismerhettük a CRZA kísérleti telepen végzett legfrissebb kísérleti eredményeket a választott malacok valamint a hízósertések aminosav- valamint energia-szükségletével kapcsolatosan. Kiemelt figyelmet szenteltünk a témák közül a választott malacok választást követő 14 napjának takarmányozására, mivel ez az időszak egyértelm?en befolyásolja a későbbi növekedés ütemét, végeredményben az elkészülési id?t.

A tenyészkocák takarmányozását illetően több kérdéskörrel is foglalkoztunk. A kocák életében egyik kiemelten fontos időszak a fialás és a szoptatás, valamint az újra termékenyítés időszaka. A peripartum időszakában a legnagyobb figyelmet a megfelelő mennyiségû és minőségû nyersrost biztosításának kell szentelni, mivel ez döntően befolyásolja a fialás lefolyását és a későbbi takarmány-felvétel mértékét is. Megismerhettük a legfrissebb kutatási eredményeket a tenyészkocák szoptatás alatti testsúly, hátszalonna vastagság valamint a hátizom vastagság csökkenése és az ezt követő szaporodás-biológiai eredmények alakulása között. Kiemelten fontos a szoptatási időszak alatt felvett takarmány mennyisége valamint minősége, mivel ez egyértelmûen befolyásolja a kocák kondícionális állapotát valamint az újravemhesítés eredményét, sőt, a születendő malacok számát is.

Megismerhettük az INZO által kifejlesztett és jelenleg is alkalmazott KALIA takarmány-kiegészítő termékcsalád tagjait, azok felhasználásának lehetőségeit, szabályait. Több év kutatási eredményei alapján a KALIA-FERTIL készítmény alkalmazása során a malac szám kocánként évente eggyel emelhető, míg a vemhesülés arány is javul, ezáltal gazdaságosabb termelés realizálható.

Csütörtökön látogatást tettünk a CRZA kísérleti állomáson. Az állomás több részleggel is rendelkezik, amelyeken sertés, húsmarha, broiler csirke, tojótyúk, juh, viziszárnyas, nyúl takarmányozási kísérletek lebonyolítására van lehetőség. Ezen túlmenően fisztulás teheneken takarmány hasznosulási vizsgálatokat is végeznek. A sertés takarmányozási kísérleteket a rendkívül korszerû, 100 kocás telepen végzik. A telepen többféle takarmányozási technológia modell is rendelkezésre áll, száraz illetve nedvesített etetéssel, egyedi vagy csoportos elhelyezési lehetőséggel. Egy termen belül akár 6-8 féle takarmányt is ki tudnak próbálni, többszöri ismétléssel. A naturális mutatók értékelésén túlmen?en az egyedi rekeszeknél lehetőség van anyagcsere illetőleg hasznosulási vizsgálatok elvégzésére is.

Délután megtekintettük a vállalat egyik premixüzemét, amely szintén Château–Thierry-ben található az INZO székház mellett. Az üzemben főként 0,5%-os premixeket gyártanak a legmodernebb technológiával, minden gazdasági haszonállat részére. Ezt követően az INZO központi laboratóriumát tekintettük meg, ahol a kémiai vizsgálatokon túlmenően lehetőség nyílik mikrobiológiai, toxikológiai vizsgálatokra egyaránt. A kora esti órákban kikapcsolódásként megtekintettük a kisváros melletti dombokon felépített monumentális amerikai emlékmővet, amely a világháborúban elesett katonák emlékének lett állítva.

Pénteken délelőtt megismerhettük az INZO malac takarmány palettáját, a termékekkel kapcsolatos jellemzőket, az alkalmazás szabályait, a velük elérhető eredményeket. Ezt követően kidolgoztuk a két cég közötti rövidtávú szakmai együttmûködési lehetőségeket, amelyek kölcsönös előnyt nyújtanak a Vitafort Zrt., az INZO és cégünk partnerei számára egyaránt. Ez után a három nap szakmai összefoglalása következett, amelyen összegeztük a szakmai megbeszélés témáit és megállapodtunk az elkövetkezendő közös munkák határidejében is.

A hazautazás előtt lehetőség nyílt egy rövid városnézésre is Párizsban, ahol a főváros jelképének számító Eiffel-tornyot tekintettük meg, majd a turista sétahajó-programon vettünk részt a Szajnán.

Összességében a három nap rendkívül tartalmas szakmai munkával telt el, amely mindenképpen segítséget nyújt majd mindennapi munkánk során. Ezúton is szeretnénk megköszönni vendéglátónknak a tartalmas programot és a szíves vendéglátást.