Hírek > Sertéstakarmányozási szakmai látogatáson az INZO-nál

2020 maj 19


A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektettünk a két cég szakmai kapcsolatának mélyítésére. Ennek szellemében szeptember 14-18. között a Vitafort Zrt. sertés takarmányozási szakemberei Franciaországba utaztak, melynek során a szakmai programok mellett jutott ido egy kis turisztikai kikapcsolódásra is.

Hétfon a kora esti órákban érkeztünk Párizsba, ahol rövid séta és a közeli Diadalív megtekintését követoen egy kellemes vacsora keretében töltöttük az estét partnervállalatunk, az INZO képviselojével, Sándor Szilviával, aki a következo négy nap során mintegy háziasszonyunkként vett részt a programunk szervezésében, lebonyolításában. Kedden reggel Párizsban, az Union InVivo székházában kezdodött a programunk, ahol megismerhettük francia részvényesünk, Európa legjelentosebb agrárszövetkezeti társulásának s egyben Franciaország legnagyobb takarmányozással foglalkozó vállalatának székhelyét. Ezt követoen egy fél napos városnézésen vettünk részt, melynek során a legfontosabb nevezetességeket érintve (Champs Elysées, Diadalív, Concorde-tér, Tuilériák kertje, Carousel, Louvre múzeum, Szajna-part, III. Sándor-híd és nem utolsósorban az Eiffel-torony) néhány felejthetetlen órát tölthettünk el Párizsban.

Utankat St. Malo felé vettük, az Atlanti-óceán mellé, ahová egy kis kitérovel, a fantasztikus élményt nyújtó Mont St. Michael érintésével jutottunk el. Mindannyiunk számára egy örök élményt nyújtott e csodálatos turisztikai látványosság  megtekintése naplementében. 
A szerdai napot Loudéac-ban töltöttük, ahol megtekintettük az INZO egyik premix-és malac takarmány üzemét. Ez a program azért is volt kiemelt fontosságú számunkra, mert a tavaly augusztus óta általunk is forgalmazott Youpig malac takarmány termékcsaládot ebben az üzemben gyártják. 

                                                   

                                             
                                                    

Az üzemlátogatás során megtekintettük a malactápszer, a premix és az ásványi takarmány-kiegészíto gyártósort, betekintést nyertünk az üzem logisztikai, minoségellenorzési és laboratóriumi munkálataiba is. Ezt követoen egy tipikus bröton sertésfarmon tettünk látogatást. A 200 kocás sertéstelep családi vállalkozás tulajdonában van, gyakorlatilag alkalmazottak nélkül végzik a mindennapi teendoket. A megtekintett sertéstelep mintegy két évtizede áll szoros szakmai együttmuködésben az INZO-val, illetve indulásnál jogelodjével, az UCAAB-al. Az év minden idoszakában végeznek a sertéstelepen valamilyen kísérletet, akár malac, hízó vagy koca takarmányokkal. A gazdaság saját földterülettel nem rendelkezik, minden takarmányt az INZO-tól vagy INZO partner keveroüzemtol vásárolnak.

A nap zárásaként a tengerparton utaztunk vissza St. Malo-ba, ahol hosszú ideig gyönyörködtünk a dagály után visszahúzódó tenger látványában.


Csütörtökön Rennes-be mentünk, a
Space Nemzetközi Mezogazdasági Kiállítás-ra. Ez a rendezvény méretét és a látogatók számát tekintve vetekszik a Hannoverben két évente megrendezésre kerülo Euro Tier kiállítással. Az idei évben több mint 1.200 kiállítót felvonultató eseményt mintegy 110.000 látogató tekintette meg a négy nap során. Az ido rövidsége miatt elsosorban az újdonságokra fókuszáltunk, különös tekintettel a sertés szaporodás-biológiában használatos új technológiákra, a takarmányozási technológiákra, de jutott ido az éloállat-bemutatók megtekintésére is.

Az INZO kiállítási standján rövid szakmai megbeszélés keretében tapasztalatcserét folytattunk az INZO szakembereivel és megállapodtunk a közeljövo szakmai együttmuködésének lehetoségeirol is. 
 
                   

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy a látogatás négy napja igen tartalmasan és hasznosan telt el, megalapozva cégeink között szakmai együttmuködés további fejlesztését, távlatait.

Balla Gyula
sertés szakspecialista