Hírek > Robban a toxin-bomba – Mindennapi kenyerünk

2020 maj 19


A 2010-es év katasztrofális idojárása komoly problémákat okoz a mezogazdasági termelés szinte valamennyi ágazatában. A sok csapadék és tartósan páratelt légkör kedvezett a szántóföldi káros gombák elszaporodásának és a szemestermények mikotoxin szennyezettsége éve óta nem tapasztalt méretet öltött.

Különösen a teljes kiorlésu gabonából, illetve a vegyszermentes technológiával termesztett biogabonából készített élelmiszerek jelentenek fokozott kockázatot" - figyelmeztet Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértoje. Ezekben a termékekben az átlagosnál sokkal nagyobb lehet a mikotoxin szennyezettség. A laboreredmények alapján a teljes kiorlésu lisztbol készített élelmiszerek fogyasztását megdöbbentoen nagy egészségügyi kockázatúnak minosítették. Ennek technológiai magyarázata van. A fusarium gombák által termelt mikotoxinok számos variánsa ugyanis foleg a héjjon, a pelyvalevélen, a korpán rakódik le, ezért a korpa szennyezettsége többszöröse a mag belsejének. Ha az orlemény a korpát is tartalmazza, akkor számottevoen megno az ebbol készült élelmiszer toxintartalma.
A tavalyi csapadékos idojárás következtében az átlagos 4,5-5,0 millió tonnánál eleve kevesebb, 3,7 millió tonna volt az országos búzatermés. A sütoipar 1,2-1,4 millió tonnás igénye mellett hasonló nagyságú a takarmányszükséglet, és jelentos - a tavalyi elso 10 hónapban már csaknem 2 millió tonna volt - az export. Amúgy 2010-ben az egész közép- és kelet-európai régióban kevés kalászos gabona termett. Így az exportszerzodések teljesítéséhez a nagy nemzetközi gabonakereskedelmi csoportok, a piaci élbolyba tartozó malomipari, takarmánykevero társaságok és a spekulánsok már az aratáskor lecsaptak a jó minoségu és fuzáriummentes, még viszonylag olcsó tételekre. Aki késon ébredt, annak csak mikotoxinnal - a gombák másodlagos anyagcseretermékével - szennyezett áru maradt.

A korábbi évekhez viszonyítva többszörös szinteket mérnek a laboratóriumok. Hazai viszonyok között a DON és az egyéb fuzárium mikotoxinok okozzák a legfobb problémát valamennyi állatfaj esetében. Termelés csökkenés és szaporodásbiológiai problémák jelentik a legnagyobb kihívást.
Összeállította:
Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Felhasznált forrásanyag: Figyelő