Hírek > Precíziós gazdálkodással a hatékonyságért

2020 maj 19


Egyre hatékonyabb gazdálkodásra van szükség, ugyanis becslések szerint akár hatvan százalékkal is nőhet az élelmiszerigény a jövőben. Ezt segíti a precíziós gazdálkodás, amely sokat tesz hozzá a GDP-hez is. Továbbá sokkal könnyebb és gyorsabb lehet a termelés Magyarországon – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Magyarországon a következő 5-6 évben a gépek digitalizációjával és a mezőgazdaság egyre nagyobb térnyerésével mintegy 500 ezer munkahelyet spórolhatunk meg – jelentette ki Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádió műsorában. Hozzátette, ennek azért is van nagy jelentősége, mert a legnagyobb problémát a munkaerőhiány jelenti a mezőgazdaságban.

Azt is elmondta, ma már olyan testre szabott takarmányozási programok léteznek, amelyeknél csak meg kell adni az állatok genotípusát, majd a rendszer kiválasztja azt a receptúrát, amelyet alkalmazni kell. Elmondása szerint a digitalizáció nem kerüli el a kisebb gazdaságokat sem, de ezeknél inkább a kisebb gépek és alkalmazások terjedhetnek el leginkább. Megjegyezte, mindenki megtalálja majd a saját gazdálkodásához megfelelő technológiát.