Hírek > Oshonos sertés és halfajták ökológiai takarmányozása Laoszban

2020 maj 19


Újabb fejezetéhez érkezett  a magyar-laoszi mezogazdasági együttmuködés.  Eloször 2007 novemberében a Napi Gazdaságban Tóth László Levente jóvoltából értesülhettünk a magyar agrárkormányzat indokínai piacok felé irányuló nyitási szándékról, s a Vitafort szerepvállalásáról.

A közelmúltban aláírásra kerültek a kereskedelmi megállapodások és a kivitelezési tervek.

Az eltelt csaknem két éves idoszakot  kemény elokészito munka fémjelezte. Fontos állomása volt a segélyhitelprogram megvalósitásának a 2008. november 25-én Vientianéban megtartott Workshop. 

                                       

A magyar állam 8,6 millió dolláros, úgynevezett kötött segélyhitelt ajánlott fel a laoszi államnak az állattenyésztési és halászati ágazat fejlesztéséhez.

A program hozzájárul  a laoszi sertés, baromfi és hal tenyészanyag, illetve takarmány ellátás fejlesztéséhez, s keretében három takarmányüzem létesítésére kerül sor és megvalósul több sertés-, baromfi- és halnevelo üzem rekonstrukciója.

A projekt helyszíne részben a fováros Vientiane környéke (Nongteng, Namhoum és Namxuang), illetve a jelentos turisztikai központ Luang Prabang környéke (Naluang és Namtouan). A komplex projektnek három komponense van az alábbiak szerint:

  • Kereskedelmi célú sertés-, baromfi- és halfajták intenzív, ipari takarmányok alkalmazásán alapuló, integrált tenyészanyag termelése árutermelo farmok számára Nongteng gazdaságban, Vientiane fováros régiójában.

    A fejlesztés meglévo tenyészhal és tenyészállat ellátó gazdaság létesítményeinek korszerusítését, illetve bovítését, továbbá egy olyan tápüzem létesítését foglalja magában, amely egy 2 t/óra kapacitású baromfi- és sertéstáp gyártó gépsort, illetve egy 1 t/óra kapacitású haltáp gyártó gépsort tartalmaz.

  • Oshonos sertés- és halfajták tenyészanyagának ökológiai termelése, extenzív körülmények között, családi gazdaságok számára Namxuang és Namhoum gazdaságokban, Vientiane fováros régiójában.
    A fejlesztés egy korábbi magyar NEFE projekt eredményeire alapozva oshonos sertés- és halfajták tenyészanyag eloállításának muszaki feltételeit javítja meglévo létesítmények korszerusítésével, illetve új halastavak és egy sertés szúró-vágóhíd létesítésével.


 

  • Ipari takarmányok alkalmazásán alapuló sertés, baromfi és hal tenyészanyag eloállítás Naluang és Namtouan gazdaságokban, Luang Prabang tartományban.

    A fejlesztés meglévo létesítmények korszerusítését, illetve új állattartó épületek, halastavak és egy 1 t/óra kapacitású haltáp gyártó üzem létesítését foglalja magában.

A projekt eredményének haszonélvezoi a kis családi gazdaságok

Forrás: a teljes cikk a Magyar Laoszi Baráti Társaság
honlapján olvasható

Kapcsolódó hírek: Halból és disznóból lehet biznisz Laoszban