Hírek > Vitafort Pulyka Fórum 3.0

2020 maj 19Ritkán hallani olyan előadást, amely egy ágazat előtt álló jelentős bővülésről szól. A 3. alkalommal megrendezett Vitafort Pulyka Fórumon olyan jelentős baromfihús iránti keresletnövekedésről adtak tájékoztatást az előadók, amely az egész ágazat és ezen belül a pulykatenyésztők számára hozhat fellendülést.

1 millió tonnával több pulykahús kell
Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: a föld népessége 2050-re 9,1 milliárd fő lesz, ami a jelenlegihez képest 21%-os növekedés, s ezzel a világ húsfogyasztása a mostani 317 millió tonnáról 2050-re (+ 48%), 470 millióra fog nőni. Az emberiség többlet húsigénye 2030-ig baromfihús 121%, marhahús 66%, sertéshús 43% lesz a prognózisok szerint. A baromfihús-tenyésztők optimisták lehetnek, mert a következő években több mint duplájára fog emelkedni a baromfihús iránti kereslet. Az ágazaton belül 2025-re 1 millió tonnával több pulykahúsra lesz igény a világpiacon, amit ki kell elégíteni, s erre megfelelő lépéseket kell tenniük az ágazati cégeknek. – Az afrikai sertéspestis (ASP) Ázsia legnagyobb országaiban óriási károkat okoz. Nagy lesz a vákuumhatás a kieső sertéshús pótlására. Az EU biztonságosan termel élelmiszert, de standard a fogyasztása, ezért a bővülés elsősorban az Ázsiai és az Afrikai piacokon fog bekövetkezni – hangsúlyozta Kulik Zoltán.

34 milliárdos árbevétel a Vitafortnál
Tavaly 985 ezer tonnához gyártott takarmány-alapanyagokat a Vitafort-cégcsoport, és sikerült 35 ezer tonna táp-egyenértéket növekednie a belföldi piacon. Az export is bővült, először lépte át a 20%-ot, amihez döntően hozzájárult, hogy Szaúd-Arábiába 480 ezer tonna táphoz gyártottak baromfi premixeket, élelmiszeripari rendszereket építenek ki Laoszban, Vietnámban. Beruházásokat végeznek Afrikában is, mert a térségben a gazdaság növekedése megtérülést nyújthat.
Optimisták Amerikában is.

Dr. Csorba Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a pulykaágazat kapcsán, amerikai tanulmányútja alapján hangsúlyozta, nagy kérdés még, hogy a baromfihústermelés növekedéséből Európában mennyi fog megvalósulni, és a többlet profitot hogyan használják majd fel a termelők. – Oroszországon kívül már Kína és több ázsiai ország is ASP-vel fertőzött, emiatt a világ hústermelésének 15-%-a fog kiesni az év végére, és 10 millió tonna hús fog hiányozni a világpiacról. A baromfiágazatban a kereslet miatt az árak is emelkedni fognak. A következő másfél év bővülését használjuk ki, fejlesszük a gazdaságunkat, a hatékonyságot növeljük, készülve arra, hogy szűk esztendők is jöhetnek majd! – figyelmeztetett Dr. Csorba Attila.

1 millió pulyka évente
Molnár Gábor, a Turkey Experts Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a Vas és Veszprém megyében található telepeiket, ahol pulykanevelést és hízlalást végeznek. Előadásában hangsúlyozta: kulcskérdés a naposfogadás, mert itt dől el, milyen alapanyag kerül majd ki az utónevelő telepekre. – Az első perctől a lehető legjobb életkörülményeket kell biztosítani a madarak számára hőmérséklet, fény, páratartalom, telepítési sűrűség, higiénia tekintetében, mert enélkül már nem lehet az igényes külpiacra termelni. A takarmány minősége pedig alapvetően gazdasági szempontból nagyon fontos, mert a pulyka önköltségének a 65-70%-át a takarmány költsége teszi ki – mondta Molnár Gábor.

Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense azt hangsúlyozta, hogy szükségszerű az a rendkívül gyors ütemű genetikai előrehaladás, amely a pulykaágazatban is megfigyelhető (ma már egy napos pulyka 20 hét alatt el tudja érni a 20 kg-os vágósúlyt) mert az emberiség növekvő hús igényét így lehet csak kielégíteni.  

A pulykafórumon szó esett még a pulykanevelés során a bél egészségének fontosságáról, a pulykahús táplálkozás-élettani jelentőségeiről és bemutatkozott az Y cégcsoport is. Horváth Lajos, ügyvezető igazgató külön beszélt az Y Pulyka Kft. fejlődésének állomásairól. Idén 28 éve, hogy megalakult az Y Cégcsoport első cége, az Y Pulyka Kft., mely kezdetben a környező megyék településein pár ezer pulykával foglalkozó családok termelését segítette. Mára Magyarországon 50 termelővel 11 megyében 1,6 millió pulyka nevelését irányítjuk és finanszírozzuk. Szakembereink tanácsadással, folyamatos ellenőrzéssel segítik a feladatok megoldását. Termelőink gondos munkája mellett a bevezetett minőségbiztosítási rendszer alkalmazása szavatolja a legjobb minőségű pulykaállományok értékesítését a hazai és külföldi piacokon.A cég európai uniós és hazai támogatást is élvező beruházással megduplázta 45 ezer tonnás takarmány előállító kapacitását. Az eltelt években rengeteg beruházás történt nálunk, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetőn egy nagyon modern és kiváló technológiával büszkélkedhető takarmánygyár b idén év végére kb. 2 milliárd forint az az összeg, amit a 11 év alatt beletettünk a keverőbe, mely mostanra egy nagyon modern és kiváló technológiával rendelkező takarmánygyár biztosítja, hogy egyenletes színvonalon és elegendő mennyiségben tudják ellátni pulykás és broileres partnereiket táppal.

 
Forrás: Agrárágazat