Hírek > Nyertesek a Nemzeti Agrártehetségek versenyében

2020 maj 19


Nyerteseket hirdettek a Nemzeti Agrártehetségek versenyében idén január elején Gödöllőn. 

A múlt év őszén Nemzeti Agrártehetség Program néven hirdetett pályázatot az agrárterületeken tevékenykedő doktoranduszok és fiatal kutatók számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A fejenként 1,5 millió forint elnyerhető díjat három doktorandusz hallgató és három fiatal kutató kapta az idén.

A tájékoztatás beszámol arról, hogy az eredményhirdető rendezvény megnyitóján  Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója kiemelte: az ezredforduló óta nagyobb változások történtek az agrárium területén, mint az azt megelőző 100 évben összesen. Ennek pedig egyenes következménye, hogy radikálisan felértékelődött és felértékelődik a technológia, a kutatás és az innováció a következő időszakban.

A pályázaton olyan doktoranduszok indulhattak, akik agrár-felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, aktívan szerepet vállalnak a hallgatói, oktatói, kutatói életben és sikeres abszolutóriumot tettek. Pályázhattak továbbá olyan fiatal kutatók is, akik jogviszonyban állnak valamelyik, az Agrárminisztériumhoz (AM) tartozó kutatóintézettel, agrár-felsőoktatási intézménnyel, vagy annak valamely kutatóintézetével és kiemelkedő szakmai, kutatói, oktatói és publikációs tevékenységet tudnak felmutatni.

A fiatal kutató kategória győztesei között van Kovács Levente, a pályázat egyik díjazottja a tejelő szarvasmarhák jólétét vizsgálta stressz és az ellés körüli időszakban. Ez két gazdaságilag nagyon érzékeny időszak a tejelő szarvasmarhatartó gazdaságok számára - mondta a díjazott, kiemelve, hogy a területen végzett kutatása révén az állatokon mérhető paraméterek - légzésszám, mozgás, szívritmus szám - elemzésével új információkat tud nyújtani a gazdáknak.

A doktorandusz kategória győztese Sárkány Dorottya - Kukorica szilázs aflatoxin szennyeződésének feltárása és modellezése munkájával.