Hírek > A jól hasznosítható fehérjehozamú takarmányforrásokért

2020 maj 19


Három éven át évi 260 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a forrást a Tématerületi Kiválósági Program keretében nyerte el az intézmény – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke Gödöllőn.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, hogy a tématerületi kiválósági programon belül megnyert, A fehérjetakarmányprogram a magyar mezőgazdaság minőségi és mennyiségi fejlődéséhez és a társadalom jólétének erősítésére című pályázatra évi 260 millió forintot nyertek, amit 3 éven keresztül kapnak majd meg.

 

                                                                   

Ennek előzménye, hogy a kormány 2018-ban elfogadta nemzeti fehérjetakarmány programot, és nagyon örülök neki, hogy ennek fontosságát az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Innovációs Hivatal is felismerte, és támogatásra méltónak találta. Ezt egészíti ki a hamarosan induló 780 milliós, 3 évig tartó pályázat, aminek legfontosabb kutatási területe az, hogy hogyan lehet a génmódosított szóját kiváltva vagy kiegészítve fehérjeforrásokat biztosítani a magyar mezőgazdaság és az állattenyésztés számára. Az alaptörvényben rögzített egyik cél, hogy a hazai agrárium a jövőjét GMO-mentesen képzeli el, ehhez pedig alapanyag oldalról minden rendelkezésre áll. Viszont nincs elegendő GMO-mentes fehérjeforrás; napjainkban a hazánkban felhasznált szója nagyjából 95 százaléka származik importból. Főleg Dél-Amerikából, Brazíliából és Argentínából érkező, többnyire génmódosított szóját használ a magyar állattenyésztés. A feldolgozott élelmiszerbe nagyrészt ez a takarmány kerül. Az nyilvánvaló, hogy ezt nem lehet teljes egészében kiváltani a termelésből, viszont vannak alternatív megoldások. Ezeket célozza meg ez a kutatási program. Arra keressük a válaszokat, hogy hogyan lehet a szójatakarmányt GMO-mentesen saját, magyar forrásból hasonló fehérje- és aminosav-összetételű takarmányokkal kiegészíteni.

Az innováció alapját képező, rendelkezésre álló alapanyagok a söripar, az olajipar és a bioüzemanyag gyártás melléktermékei, az akáclomb, vagy – kizárólag takarmányozási célra – a rovarliszt. Tudjuk, hogy bőségesen rendelkezésre állnak olyan fehérjeforrások a magyar mezőgazdaságban, amiket nem hasznosítunk fenntartható és versenyképes módon. Ezért a program végső célja, hogy a szójához hasonló fehérjeösszetételű jól hasznosítható fehérjehozammal rendelkező takarmányforrásokat hozzunk létre.

Ezzel segíthetjük a GMO-szója innovatív termékekkel való kiváltását Magyarországon, és előremozdíthatjuk az egész Nemzeti Fehérjetakarmány Program sikerét. Számításaink szerint minden egyes forint, amit erre a célra fordítunk, százszorosan fog megtérülni a nemzetgazdaság számára a projekt sikere esetén – mondta a NAIK főigazgatója.