Hírek > Nagyberuházás Mórahalmon a vetomag ágazatban

2020 maj 19


Francia részvényesünk az InVivo ezév augusztusában stratégiai megállapodást írt alá az RAGT céggel a vetomag ágazatban.

Két mezogazdasági csoport az RAGT és az InVivo stratégiai megállapodást írtak alá augusztus 23-án a vetomag ágazatban. Ez a megállapodás lehetové teszi, hogy létrejöjjön Európa vezeto kutatási- és ellátási vállalatainak egyike a szántóföldi vetomagokkal területén. Az RAGT és az InVivo megállapodása szerint a Serasem leányvállalat, az Invivo csoport vetomag kutatási tevékenységet végzo vállalata csatlakozik az RAGT Semences kutatási részlegéhez, az R2n-hez.
Ezzel a két cég k
öveti a vetomag ágazaban tapasztalható M&A trendet, amely lehetoséget teremt arra, hogy együttesen a piac multinacionális résztvevojévé váljanak. A tevékenység utat nyit az új kutatási és nemesítési technológiák bevezetéséhez, amelyek hatalmas beruházásokat igényelnek, különösképpen a molekuláris biológia és bioinformatika ágazatokban, megengedve ezáltal a marker alapú szelekció nagyarányú használatát. A megállapodás hatására az InVivo erosíti stratégiai befolyását a növénynemesítésben és értékesítésben valamint az együttmuködés résztvevojeként biztosítja a a genetikai fejlesztésekhez való folyamatos hozzáférést . Az RAGT számára ez a megegyezés megnöveli a vetomagkutatásokra szánt emberi eroforrásokat, az anyagi és pénzügyi lehetoségeket, tiszteletben tartva a cég irányelveit és alapveto értékeit.

Az új francia kutató egységet az R2n és Serasem vállalatok meglévo bázisai képezik, megorizve
minden munkahelyet. Az RAGT és az  InVivo ambiciói egy irányba mutatnak s  az európai vezeto szerep elérését célozzák meg az új növénynemesítési eljárások bevezetésében.  

Ezt a stratégiai lépést nagyban elosegítette a jelenleg is muködo eros kapcsolat az R2n és Serasem között . R2n 15 kísérleti állomást muködtetett Észak- és Kelet Európában- 7 Franciaországban, 3 Németországban és 1-et, 1-et az Egyesült Királyságban, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Ukrajnában - valamennyi fontosabb termékfajtára(kalászosok , kukorica, cirok, szójabab, napraforgó ) és az egyéb takarmánynövény féleségek termesztésében, négy kísérleti állomáson ( 3 Franciaországban és 1 az Egyesült Királyságban), A Serasem foként önbeporzó fajokra (kalászosok és fehérje növények) és repcére összpontosít. A jelenleg kutatásra rendelkezésre álló 34 millió Eurós összegbol az új cég a búza, tritikálé kutatását erosíti meg, és további eroforrást biztosít a repce- árpa - és kukoricával kapcsolatos kutatási programokra nagy hangsúlyt fektetve azon fajtákra, amelyek agronómiai és minoségi jellemzoikkel kielégítik a termelékenység és környezetbarát mezogazdaság igényeit.

Az InVivo Csoport elnökvezérigazgatója, Patrice Gollier úr, a következoképpen értékelte az eseményeket:
“Soha nem voltak a vetomagok stratégiailag ennyire fontosak a mezogazdaságban mint most. Ez a partnerség az InVivo számára új távlatokat nyit a befektetésekben új dimenziók felé.”

Az RAGT elnöke Daniel Segonds így kommentálta az eseményket:
”Ezzel a lépéssel számottevoen megerosítjük a kutatási kapacitásunkat és ezentúl is egy független vetomag cég maradunk, amely új részvényesekkel bovülve megfelelo módon képviseli a termelõk és a mezogazdasági világ értékeit.

Már két leányvállalata muködik az RAGT-nek Magyarországon.

Az elsoként 2006-ban megalakult RAGT Vetomag Kft.után az RAGT Semences 2010. júliusában létrehozta immáron második, Magyarországon muködo leányvállalatát, a RAGT Magyarország Kft.néven.
Mi volt az újabb cégalapítás oka? Elsosorban az RAGT genetikájának gyors kelet európai sikere mind a környezo országokban, de különösen Magyarországon.  Az RAGT Vetomag Kft. értékesítoi munkája és az egyre erosebb termeloi érdeklodés meggyozte a vezetést, hogy a vetomag termeltetést érdemes közelebb hozni a vásárlókhoz a jobb kiszolgálás érdekében.

Az RAGT vetomagok eloállításának több éves hagyománya van hazánkban és ezt a tevékenységet kívánja most az anyavállalat gyorsított ütemben fejleszteni és egy Kelet-Európa-i vetomagüzemi és logisztikai ellátó központban gondolkodva hosszú távra bebiztosítani. E célt szolgálja a Szeged melletti Mórahalmon megkezdett zöldmezõs beruházás. A két leányvállalat a jövõben párhuzamosan mûködik Magyarországon, az RAGT Vetõmag Kft. feladata továbbra is a magyar termelõk részére történõ értékesítés, míg az RAGT Magyarország Kft. kizárólagos feladata a vetomagok megtermelése, feldolgozása, raktározása és Magyarország, illetve a környezo országok ellátása.
 

Forrás: ragtsemences.com

Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció
Vitafort Zrt.