Hírek > Milyen évet vár a Vitafort?

2020 maj 19


Interjú Kulik Zoltánnal, a Vitafort Zrt. vezérigazgatójával

A harminc éve takarmánygyártással foglalkozó vállalat idén 8 százalékos kereskedelmi növekedéssel zár. Mondhatni túlteljesítettek, hiszen az év elején 3 százalékos többletet terveztek, az esztendő végére azonban majdnem háromszoros gyarapodást értek el.

- Milyen évet zár 2012-ben a Vitafort?

- 2012 nagyon nehéz esztendő volt a mezőgazdaságból élőknek. A korai fagyok kártétele után még nem is gondoltuk, hogy az igazi megpróbáltatás csak május-júniustól jön. A 40 éve nem tapasztalt aszály viszont nem csak a terményeket sújtotta, hanem az állatok létszáma, egészségi állapota is megcsappant a hőség miatt. Mivel mi elsősorban a nagyüzemi sertés-, marha- és baromfitartók megrendeléseiből élünk, ezeket a károkat érzékeljük a partnereinknél. Ebből adódóan nekünk most az a legfontosabb, hogy lássuk, milyen stabil lábakon állnak az üzlettársaink. Nagyon odafigyelünk tehát a partnereink fizetőképességére és stabilitására. Ha a kérdést csak úgy tesszük fel, hogy kereskedelmi szempontból milyen évet zárunk, akkor ez egy nagyon szép esztendő lesz számunkra. A tavalyihoz képest 3 százalékos többletet terveztünk, és ennek ellenére 7,5-8 százalékos növekedést fogunk 2012-ben elérni. Ez már biztos, hiszen két hónap van hátra az évből.

- Mik a cég tervei a jövőre nézve?

- Bízunk a mezőgazdaságban. Én biztos vagyok benne, hogy a partnereink nagy része ki fogja heverni ezt az évet. Azt hiszem, a nehezén már túl vagyunk. A nagy alapanyag drágulás, ha a kukoricát és a szóját nézzük, úgy gondolom lecsengett, hiszen 8-10 százalékot estek az árak. Az állati termékek ellenben drágulnak, aminek mindenképpen örülnünk kell, mert a termelők így könnyebb helyzetben lesznek. Ami pedig a nyerstej átvételi árát illeti, 10-15 százalékos emelkedést tudhatunk magunk mögött, valamint a sertés-, illetve baromfitermékek is drágultak. Én azt gondolom, hogy ezt az áremelkedést a „végtermékek” árnövekedése fogja követni. Ha ez tényleg így lesz, akkor nincs félnivalónk, hiszen újra eredményesek lehetnek a termelők, így mi is. A mezőgazdaságot soha nem egy, hanem három év távlatában kell nézni, úgyhogy bízom a jövőben.

- Tehát nem lesz már több takarmányár emelkedés?

- Nem. Szerintem a csúcson túl vagyunk. Azt viszont még nem lehet megmondani, hogy az egy-másfél hónapja bekövetkezett csúcsot, a szemes termékeknél vagy fehérjehordozóknál, mennyire a manipulatív tőke okozta. Egy biztos: ezekre jelenleg is keresleti piac van, hosszú távon magasak lesznek az árak. Ma azonban már senki nem mondja azt, mint másfél hónappal ezelőtt, hogy kilogrammonként 80 forint lesz a kukorica ára, vagy 200 a szójáé. Kicsit megrázta magát a piac és beállt a tényleges árfekvés, úgy a gabonáknál, ahogy a fehérjehordozóknál. Véleményem szerint stabilabb árakra számíthatunk az elkövetkező 3-4 hónapban.

- Mit gondol az Európai Parlament javaslatáról, miszerint korlátozni akarják a tőkepiaci befektetők részvételét a tőzsdén?

- A 2009-es nagy árrobbanásnak (ma már) köztudott oka a manipulatív tőke megjelenése. Azt mi nagyon pozitívan köszöntenénk, ha ezt megfelelően le lehetne követni és kontrollálni. Ez azt jelentené, hogy tényleges piaci elveken alapuló ármozgások jönnének létre. Jelenleg a tőke utat keres és olyanok is fektetnek az ágazatba, akik csak nyerészkedésre és árfolyammozgásra játszanak. A terv megvalósulása valamennyire stabilabbá és kiszámíthatóbbá tenné mindannyiunk életét.

- Ön szerint hogyan fogják ezt elérni?

- Az EU egy óriási fába próbálja meg belevágni a fejszéjét. Ehhez nagyon átgondolt piaci kontrollok kellenek. Ma látható, hogy egy chicagói vagy egy párizsi Matif tőzsdei ármozgás hogyan indít el folyamatokat. Ma még valójában nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ezt megfelelő kontroll alá lehet venni.

Forrás: www.agribusiness.hu