Hírek > Meg kell erősíteni a magyar tejágazatot

2020 maj 19


Meg kell erősíteni a magyar tejágazatot

A magyar tejágazat megerősítése a cél, mielőtt várhatóan 2015-ben megszûnik az unióban a tejkvóta-rendszer - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára, miután egyeztetett a tejágazat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető tisztségviselőivel a tejágazat helyzetéről és az ágazat stabilizálásáról.

Egyöntetû volt a vélemény, hogy a belföldi tejfogyasztást ösztönözni kell az ágazat megerősítése érdekében. Ezért döntés született arról, hogy a magyar tej fogyasztásának növelésére közös promóciós kampány kezdődik a közeljövőben.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogy a múlt évben kezdődött egyeztetések eredménye máris kézzelfogható, mivel a tejfelvásárlás 6 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban. A tejelő tehenek száma és a kettős hasznosítású állomány is nőtt. Közölte, most összesen 253 ezer tejelő tehén van Magyarországon, a tejtermelés éves szinten mintegy 1,6 milliárd litert tesz ki, míg a magyar feldolgozók által felvásárolt tej mennyisége 1,3-1,4 milliárd liter. A tej terméktanács elnöke szerint a termelői ár kissé emelkedett a múlt évben, de az önköltség növekedése is jelentős, mintegy 20-25 százalék volt.

Kis Miklós, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános alelnöke azt emelte ki, hogy mind a termelőket, mind a feldolgozókat megfelelő módon fel kell készíteni 2013-2014-ben arra, hogy 2015 után várhatóan megszûnik az EU-ban a tejkvóta-rendszer. Utalt arra is: a köztestület részt kíván venni a következő uniós költségvetési időszak magyarországi forráselosztásának kidolgozásában.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács társelnöke azt hangoztatta: erős magyar élelmiszeripar nélkül nem lehet erős magyar tejtermelés. Emellett aláhúzta, hogy a nyersanyag kivitele helyett a feldolgozott termékek exportját kell fokozni. A társelnök a magyar tej promóciójáról szóló elhatározást is üdvözölte, mondván, hogy az elmúlt években jelentős mértékben növekedett az importált tej mennyisége a belföldi piacon.
Budai Gyula megjegyezte: az ágazati szereplőkkel várhatóan havonta találkoznak majd a jövőben.

Forrás: www.mti.hu


Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
SAJTÓSZEMLE 2013./30. szám