Hírek > Magyarország Legszebb Birtoka Állattenyésztő birtok kategória győztes

2020 maj 19


Harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díjátadó gálaestje, ezúton Siófokon. A nagyszabású ünnepélyes eredeményhirdetésen elsőként az Állattenyésztő birtok kategóriában győztese került kihirdetésre.

A Vitafort Zrt. mint fő kategória támogató jóleső érzéssel és őszinte elismeréssel nyugtázta, hogy az  idei, megtisztelő kitüntetést a Baromfi Coop Kft., baktalórántházai termelő telepének ítélte oda  a szakmai zsűri.  A színvonalas megmérettetés nagy népszerűségnek örvend nemcsak szakmai, hanem a közösségi médiumokon keresztül széles körben és hozzájárul az agrárpálya, hivatás felfedezéséhez, népszerűsítéséhez a jövő generációja számára is.

 

Birtok bemutatása

A legrégebbi baromfi tenyésztő dinasztia. A Baromfi Coop Kft. takarmány alapanyag-termeltetéssel, takarmánygyártással, szülőpártartással, keltetéssel, brojlerhízlalással az ország legnagyobb integrált profilú vállalkozása. A baktalórántházi 1. brojlertelep mindazt tudja, amit az állattartás, a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszeralapanyag-termelés ma követel (előírás a természetes fény, a játék, a kényelem, a porfürdő, a száraz porzó alom), így ez a telep kapta meg a McDonald’s rendszerében a Flag Ship címet, amivel ágazatukban a világon egyedülállók. A madarakról folyamatosan videofilm készül, amit a Debreceni Egyetem etológusaival és a McDonald’s szakembereivel elemeznek állatjólét-kutatási céllal. A mellfilére koncentráló tenyésztés eredménye is imponáló: 42-44 nap alatt híznak a csirkék 2,7-3 kilósra, és hetente 1,5 millió darabos a vágás. Elsőként e telepen épült fel a közös folyosós rendszer, ami az istállókat úgy köti össze, hogy a belépéstől a dolgozók zárt térben mozognak.

A Baromfi-Coopnál az almozáshoz a szalmát pelletálják, sterilizálják, és a fermentált trágya is pelletálva kerül vissza a növénytermelők szántóira. A termelési folyamat zárt, nyomonkövethető. A Baromfi Coop Kft. – a Master Good cégcsoport tagjaként – először valósította meg itthon az ún. új típusú körforgásos gazdálkodást a gyakorlatban is.

 

                                                                       

 

Ezúton is gratulálunk valamint további szakmai sikereket és jó egészséget kívánunk Magyarország legrégibb baromfitenyésztő dinasztia valamennyi tagjának!