Hírek > Legyen alkotmányos jog az egészséges és biztonságos élelmiszerekhez való hozzájutás

2020 maj 19


Legyen alkotmányos jog az egészséges és biztonságos élelmiszerekhez való hozzájutás!

Többek között az alapveto élelmiszerek 25 százalékos általános forgalmi adókulcsának (áfa) az uniós átlagra, azaz 10 százalékra csökkentését javasolta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) legutóbbi, a hónap közepén megtartott elnökségi ülése a sertéságazat helyzetét elemezve. 
                        
                                         
A VHT vezeto testülete a javaslattól még a fekete gazdaság és kereskedelem visszaszorítását is reméli, és annak legfontosabb eszközének tartja.

Emellett a sertésszektor helyzetének megoldására kezdeményezi a kedvezményes kamatozású forgóeszközhitel meghirdetését állami garancia vállalással, továbbá a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által már meghirdetett, de az eddig még fel nem használt hitelállomány átcsoportosítását, a forgóeszköz hitel javára. Az Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatásokból megvalósult beruházások gyorsabb bírálatát, és elszámolását is szeretnék elérni a sertéstenyésztok.

Szorgalmazza a VHT az idei évre meghirdetett állatjóléti támogatás elolegének kifizetését még ebben az évben, valamint az állatbetegségek megelozését szolgáló támogatások kifizetésének megkezdését is. Javasolják még reklámkampányok szervezését a magyar termékek keresletének, fogyasztásának növelése érdekében. A VHT elnöksége szerint ezek a javaslatok gyors és hatékony segítséget nyújtanának az ágazatnak, és a szükséges kormányzati intézkedések is rövid idon belül megvalósíthatók. Jelzi a szakmai szervezet, hogy az elnökség a sertéstermelés versenyképesség helyreállítása és növelése, érdekében egy hosszabb távra szóló stratégia kidolgozásán is dolgozik, amelyet hamarosan közzétesz. A szakmai szervezet emlékeztet arra, hogy Magyarországon a sertésállomány az uniós csatlakozás idején regisztrált 6 millióról a felére csökkent. Az ágazat jelentos importra szorul, mind élosertésbol, mind sertéshúsból.

Az elmúlt idoszakban a takarmányárak - amely a sertéshízlalás költségeinek 65 százalékát adja - csaknem megkétszerezodtek, s ezzel elérték a 80 százalékos költséghányadot. Ezzel párhuzamosan az élosertés értékesítési árai csökkentek. A fogyasztók bizalma megingott a dioxin botrány miatt, a kereslet növelése érdekében a kereskedelem akciós értékesítéseket hirdet. Ezek a jelenségek nem korlátozódnak Magyarországra, jellemzoek az EU egészére, de termeloi felhalmozás hiányában a negatív hatás hazánkban az átlagosnál sokkal nagyobb. A VHT sertéstartó tagjai pedig már kocakivágásról, a szaporítások leállításáról adtak tájékoztatást. Emellett a vágási célú értékesítési átlagsúly csökkenése is tapasztalható.

A magyar sertésállomány csökkenése az export piacok megtartását is veszélyezteti, ugyanis külföldön a jó minoségu magyar alapanyag a keresett, ezt importból pótolni nem lehet. A VHT-t érinto hír, hogy Németh Antalt, a VHT elnökét - többek kezdeményezésére - szakértoként bevonták az Országgyulés alkotmány-elokészíto eseti bizottságának munkájába. A felkérés a szakmai álláspontnak ad teret az elokészíto munkában azzal a céllal, hogy az alapokmányban helyet kapjon a fogyasztók alkotmányos jogának biztosítása az egészséges és biztonságos élelmiszerekhez való hozzájutásra vonatkozóan. A VHT elnöke hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egészséges élelmiszerfogyasztáshoz való alapjogot biztosítsa a készülo alkotmány. Rámutatott: a fogyasztók ma sok külso veszélynek vannak kitéve az élelmiszerfogyás során. Ha a készülo alkotmány rögzíti az alapjogot, akkor mindazok, akik ezt a szabályt megsértik, súlyos következményekkel kell, hogy számoljanak - hangoztatta a szakember. 

                                                   


Forrás: agribusiness.hu