Hírek > Komoly áremelkedést okozhat a sertéspestis

2020 maj 19


Tíz százaléknál is erőteljesebben drágulhat a disznóhús az afrikai sertéspestis okozta alapanyaghiány miatt. A kór egyre nagyobb területen terjed.

Házisertés-tenyészetekben Magyarországon szerencsére még nem jelent meg a járvány – tudtuk meg Menczel Lászlónétól, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkárától.

 

                                                            

 

A disznóhús ára eközben folyamatosan emelkedik, az év elején még átlagosan 1100 forintért kínált sertéskaraj kilója például ma már 1400-1500 forintért kapható. Az egyéb tőkehúsfélék és a húskészítmények ára is feljebb kúszott. Nem kizárt, hogy a drágulás itt még nem áll meg. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Népszavának úgy fogalmazott: a termelők, a húsfeldolgozók és a kereskedők az afrikai sertéspestis okozta csapdahelyzetbe kerültek. Az alapanyag kínálata csökkent, ami felhajtotta az árakat: ez gyűrűzik végig az egész ágazaton. A fogyasztói árakat azonban – a terméklánc egyes szereplőinek állításával ellentétben – nem a kereskedők emelik, hanem a mezőgazdasági piaci mozgások, az alapanyag- és átadási árak mozgatják. A kereskedők mozgásterét a fogyasztói áremelésekben korlátozza az éles verseny is, hiszen tekintetbe kell venniük a fogyasztók vásárlóerejét és árérzékenységét is.