Hírek > Kereskedőház nyílt Laoszban

2020 maj 19


Magyarország keleti nyitás politikájának része a magyar-laoszi agrárkapcsolatok erősítése, a kutatóintézetek közötti intenzív együttmûködés folytatása, különösen a halászat, az állattenyésztés és a takarmánygyártás. Magyarország kiemelt partnere Laosznak a természeti erőforrások fenntartható hasznosításában, különös tekintettel a délkelet-ázsiai országban rendelkezésre álló “zöld” erőforrásokra és a fenntartható agrárgazdálkodás fejlesztése területén meglévő magyar eredményekre és tapasztalatokra.

Laoszban a mezőgazdaság a nemzetgazdaság egyik fő pillére, a foglalkoztatottak mintegy 71 százaléka az agrárszektorban dolgozik. Az ország GDP-jének 48 százaléka a mezőgazdaságból, illetve a természeti erőforrások hasznosításából származik.

Laosz 2015-ben csatlakozik az ASEAN Gazdasági Közösséghez, és a Magyarországgal való együttmûködés segítene az ezzel járó kihívások leküzdésében és a lehetőségek kiaknázásában. A két ország között együttmûködés kiterjed majd a családi gazdaságok tevékenységére alapozott modell élelmiszer-biztonsági rendszerének létrehozására, a laboratóriumi háttér kialakítására, az állategészségügyi szolgáltató háttér fejlesztésére, a vidéki lakosság élelmiszerellátásának és az élelmiszer termelésből élők megélhetésének javítására több laoszi körzetben, valamint a magáncégek együttmûködésének ösztönzésére is.

2014. június 17-én, kedden nyílt meg  a laoszi relációs kereskedőház a fővárosban, Vientiane-ban, amelyet  Somsavat Lengsavad, laoszi miniszterelnök-helyettes és Dr. Kerekes György, az MNKH Zrt. vezérigazgatója nyitott meg.
 
                                  
Az eseményen a miniszterelnök-helyettes elmondta: bízik abban, hogy a laoszi kereskedőház megnyitásával még szorosabbra fûzhető a két ország kapcsolata. Laosz számára fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon hazánkkal, mivel Magyarországon számos laoszi fiatal tanult és tanul ma is, akik a laoszi társadalom, gazdaság fontos pozícióit töltik be. Dr. Phouang Parisak Pravongviengkham mezőgazdasági miniszter utalt 2013-as novemberi budapesti látogatására, amelynek keretében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettessel eredményes tárgyalásokat folytatott valamint látogatást tett a Vitafortnál is. A Vitafort Zrt. Kulik Zoltán,vezérigazgató képviselte az együttmûködési szerződés aláírásakor.
 
A vientiane-i megnyitót követően, 2014. június 19-én, csütörtökön Hanoiban nyitotta meg tizenegyedik külképviseleti irodáját az MNKH. A vietnámi megnyitó kiemelkedően magas érdeklődés mellett zajlott, több mint 70 fő részvételével. Számos vietnámi vállalat, 7 televízió csatorna, és 23 nyomtatott sajtóorgánum is képviseltette magát.
 
Annak érdekében, hogy a magyarországi kis- és közepes vállalkozások részesedése a hazai exportból jelentős mértékben növekedjék, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. megerősíti a kereskedőházi rendszert.
Ez mind Európai Unión kívüli országokat jelent, szorosan illeszkedve a keleti nyitás stratégiájához.
Dr. Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy Magyarország számára fontos a délkelet-ázsiai országokkal való együttmûködés, a gazdasági kapcsolatok erősítése, amelyet a Kormány is kiemelten támogat. Az MNKH célja, hogy az idei év végéig 25 országban jelen legyen, és kiváló magyar termékek és szolgáltatások exportjával mintegy 400 millió euró értékû forgalmat bonyolítson.


Forrás: MTI
Egervári Ildikó
marketing és kommunikáció