Hírek > Így csökkentenék a kenyér, a hús és a tej árát

2020 maj 19


Három verzióban készít újabb kormányjavaslatot az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az elso a sertés- és a baromfi termékekre vonatkozna, mivel ez a két ágazat van most a legnehezebb helyzetben. A második variáció ezt kiegészítené a kenyérféleségekkel és a tejtermékekkel, míg a harmadik elképzelés a tojást és az étolajat is tartalmazná.

Így azonnal csökkenhetne a jelenleg 18-és 25-ös áfakulccsal adózó baromfi- és sertéshús, valamint a tej vagy a kenyér ára is.

Tervezetében az agrártárca is számolna adóbevétel-kieséssel. A VM számításai szerint évi 240 milliárd forint költségvetési bevételkiesést okozna, ha valamennyi alapveto élelmiszerre 5 százalékos áfa lépne életbe. A veszteségek jelentos része viszont megtérülne, mert többletbefizetések származnának abból, hogy a gazdaság kifehéredne, a fogyasztás pedig nem esne vissza.

 A VM eloterjesztésével a kormány már a közeljövoben foglalkozhat, de döntés csak az év végén születhet. Így az esetleges adóváltozások csak 2012-tol léphetnének életbe.

Forrás: agrarszektor