Hírek > Idén a tejfeldolgozók bevonásával folytatódik az iskolatej program

2020 maj 19


                                            

                                            


Az iskolatej program 2011. évi folytatásáról szóló vidékfejlesztési minisztériumi rendelet január elsejétol hatályos, a támogatást már a tejfeldolgozók is igényelhetik - közölte a VM.

A közlemény szerint 2011-ben 800 millió forint jut az iskolatej program támogatására. A program keretében eddig Magyarországon a gyermekeknek csak mintegy tíz százaléka kapott naponta egy pohár tejet ingyen.

Az új VM-rendelettel ez a kör bovülhet, ugyanis a 2011-ben az intézményfenntartókon túl azok a tejfeldolgozók is igényelhetik a támogatást, akik piaci lehetoséget látnak a programban. A visszajelzések szerint vannak ilyen tejfeldolgozók. Amíg csak intézményfenntartók igényelhették a támogatást, addig a több hónapos kintlévoség likviditási problémát okozott a feldolgozóknál.

Az új rendelet ezt orvosolja - hangsúlyozza a VM. A támogatás segítségével tanítási napokon 2,5 deciliter tej, azzal egyenértéku ízesített tejkészítmény (például kakaós tej, tejpuding) vagy ömlesztett sajt juthat el a magyarországi óvódásokhoz és iskolásokhoz. A támogatás mértéke az intézményfenntartó székhelye szerint változik. A településeket adóbevételük és hátrányos helyzetük figyelembevételével a rendelet három csoportba sorolja, ami alapján 20, 50 vagy 100 százalékos támogatást kaphatnak az iskolatej programra. Magyarországon a tej és tejtermékek fogyasztása jóval elmarad az EU-s átlagtól és az egészségi szempontból indokolt értéktol. Az iskolatej program 2004 óta segít uniós és állami támogatással, hogy a tej- és a tejtermékek fogyasztási kultúrája már gyermekkorban kialakuljon. Emellett hozzájárul a gyermekek számára szükséges fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és energia-bevitelhez, rendszeres táplálkozásukhoz, valamint ösztönözi oket a természetes étrend követésére - áll a közleményben.

Forrás: agribusiness.hu