Hírek > Február elsejétol igényelheto támogatás a magántároláshoz.

2020 maj 19


Február elsejétol igényelheto támogatás a magántároláshoz.

A sertéshús ágazatban kialakult nehéz piaci helyzet enyhítésére az Európai Bizottság rendeletben hirdette meg a sertéshús magántárolási támogatását. Az intézkedés célja, hogy a piacról ideiglenesen sertéshúst vonjanak ki. A kínálatszukítéssel a sertésárak további csökkenése megállítható.

A magántárolási idoszak lejárta után a feldolgozók a sertéshúst várhatóan kedvezobb piaci helyzetben értékesíthetik a belso piacon vagy harmadik országokban. A magántárolás alkalmazása közvetve a termeloket is segíti, hiszen a vágósertések felvásárlási ára a kínálat szukülése miatt várhatóan emelkedni fog.

A Bizottság várhatóan addig tartja majd fenn ezt a támogatási lehetoséget, ameddig azt a piaci helyzet ismeretében szükségesnek tartja. 

                                     

A sertéshús magántárolását 90, 120, vagy 150 napra lehet igényelni. A támogatást azok a feldolgozók (vágóhidak) vehetik igénybe, amelyek vállalják, hogy a tárolásra felajánlott húst a fent említett ideig raktározzák. A Mezogazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a támogatást a kérelem benyújtásától számított 120 napon belül fizeti ki.

A sertéshús magántárolásával kapcsolatos minden fontos gyakorlati információ megtalálható az  MVH honlapján.

Forrás: www.kormany.hu