Hírek > Ezentúl tenyészállatok után is lehet MFB Agrár Forgóeszközhitelt igényelni

2020 maj 19


Ezentúl tenyészállatok után is lehet MFB Agrár Forgóeszközhitelt igényelni

A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Agrár Forgóeszköz Hitel kibővítéséről, jelentette be Czerván György Baján, az Axiál Kft. szakmai rendezvényén. A kormány célja, hogy megerősítse az állattenyésztési ágazatot, ezért kezdeményezte a forgóeszköz hitelprogram kiterjesztését a tenyészállat vásárlásra is.

A gazdálkodók eddig csak  a forgóeszköznek minősülő állatok (növendék-, hízó-, egyéb állat) beszerzésére kérhettek MFB Agrár Forgóeszköz Hitelt, ezentúl a tenyészállatok vásárlására is igényelhetik ezt a forrást. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy ezentúl a kis és középvállalkozásnak nem  minősülő cégek is kaphatnak agrár forgóeszköz hitelt. A bővítéssel a kisebb termelőket integráló vállalkozások (integrátorok)  is hitelhez juthatnak a jövőben.

A kormány 2011 áprilisában döntött a piacinál kedvezőbb kamatozású hitel elindításáról. A 15 milliárd forintos keretből tízmilliárdot az állattenyésztési ágazat szereplői igényelhetnek, a fennmaradó ötmilliárd forint a növénytermesztésből, kertészetből élő gazdákra vár.

A termelők és a tenyésztők 1-50 millió forint között, a termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt. A kamat mértéke a jelenlegi piaci viszonyok között mintegy 7,5 százalék, amely 2,5-3,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít a piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő három év, egyéves türelmi idővel. Az MFB forrásbiztosítása mellett zajló hitelprogramban a hitelfelvételhez önerő nem szükséges.

Czerván György kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy  a kormány elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát is: megszületett egy olyan  koncepció, egy olyan jövőkép, amely  segíti az agrárium és a vidék hosszú távú  mûködését.

Forrás: http://www.kormany.hu