Hírek > Ez a jövő takarmánya?

2020 maj 19


Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai rendezvényen. A kukoricával jól konkuráló ciroknak ennek ellenére nagy jövőt jósolnak, mivel szinte immunis a kukoricabogárra, és a mikotoxin sem jelenik meg benne.
A cirok olcsóbban termeszthető, mint a kukorica, és szívóssága miatt szárazságban és más kedvezőtlen körülmények között is rentábilisan termeszthető. Nem csoda, hogy az utóbbi években, évtizedben visszaszorult olasz kukoricatermő terület egy részét ottjártunkkor már cirok borította.

Alapvetően a mentalitás, az állattenyésztők konzervativizmusa jelenti a legfőbb akadályt a cirok további terjedése előtt, de már ez is változóban van – hangzott el nemrég egy olaszországi szakmai úton, amelynek fő témája a cirok hasznosítása volt. A Francia Cirok- és Kukoricaszövetség (FNPSMS) által szervezett úton a magyar szaksajtót egyedül a Magyar Mezőgazdaság képviselte.

 

                                            


A cirok sokféleképpen hasznosítható, bár Európában elsősorban takarmánynak használják. Leginkább a kukoricát lehet vele helyettesíteni, mivel beltartalmát tekintve sok közöttük a hasonlóság. Különösen nagy előnye, hogy az aflatoxin nem jelenik meg benne, márpedig ez a toxin komoly problémákat okoz az olasz kukoricatermesztőknek is. A képre kattintva további információk a cirok felhasználási területeiről.